Félek (sok mindent leírtam, mert nem tudom, mi függhet össze mivel)

Januárban volt egy furcsa rosszullétem: a fotelben ülve olvastam, és hirtelen ájulás-közeli állapotot éreztem. Nem éreztem a csuklómon a pulzusom, majd nagyon gyors lett a szívverésem, ami egész éjszaka megmaradt, 100 körül volt folyamatosan. Emiatt, és mert nagyon féltem, hogy ha elalszom, nem ébredek fel, nem aludtam szinte egész éjszaka. Másnap kardiológiai vizsgálat: EKG, majd 24 órás EKG, szív ultrahang, vér- és vizeletvizsgálat is következett, és szerencsére mindent rendben találtak (kivéve a 7, 1-es koleszterint, és kis pajzsmirigy alulműködést) . Nem vagyok túlsúlyos (164 cm, 53 kg) , és nem tudok róla, hogy a geincferdülésen kívül valamilyen betegségem lenne (+csomó a mellemben) . (Nem tudom, fontos-e, de tavaly nyáron hagytam abba 3 és fél év után a fogamzásgátló szedését, azóta megjött ugyan, de 2 heteket késik, és legutóbb is menzesz helyett csak pecsételő barna vérzésem volt néhány napig., egy csepp friss vér sem) A furcsa rosszullét egyébként többször visszatért, de kisebb mértékben csak (lehet, mert már kevésbé ijedtem meg) . Egy ideig azt hittem, valami étel miatt volt/van, a kávéra fogtam (mert az első rosszullét előtt kávét ittam, és bevettem egy vitamintablettát, amit nem szoktam rendszeresen) , de ez valószínűtlen. Eszembe jut a nagypapám is, aki még nem volt 50 éves sem, és mindenféle előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra meghalt szívinfarktusban. Mi van, ha valami örökletes dolog is közrejátszik (bár azt a vizsgálat kimutatta volna)? Azóta folyamatosan figyelem magam, és akárhányszor szúró érzést érzek a mellkasomban, vagy zsibbad a kezem (múltkor arra ébredtem, hogy zsibbad a bal kezem és a bal lábam is, és nagyon megijedtem) , vagy hidegnek és élettelennek érzem a végtagjaim, vagy kicsit megszédülök, és érzem, hogy kezdem elveszíteni az éber kapcsolatot a külvilággal, figyelem a pulzusom, nagyon félek, mondhatni halálfélelmem van. Félek egyedül lenni a lakásban, mert mi van, ha a legutóbbi után ismét rosszulleszek és összeesek. Mi a véleménye?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza rosszullét témában

Kedves Kérdező!

Jó hír, hogy a kardiológiai kivizsgálás nem mutatott eltérést, de mivel ismétlődtek a panaszok, érdemes lenne visszamenni a kardiológushoz, hogy esetleg van-e még teendő. A 100/perc körüli pulzus inkább az ijedtségtől lehet, nem olyan sok, hogy ez szívrohamot okozna. Az a tény, hogy a hormonális háztartása nincs rendben, valóban beleszólhat a rosszullétekbe, egy részletesebb endokrinológiai kivizsgálás esetleg szóba jön. Érdemes lenne ezt a nőgyógyásszal először megbeszélni, illetve a pajzsmirigy alulműködésének okát is tisztázni kell. A magas koleszterint egyébként részben összefügghet a pajzsmirigy problémával is. Javaslom, hogy késő délután, estefele iktasson be egy könnyű fizikai tréninget- kocogás, úszás, gyors tempójú séta, így jobb lesz az alvása. Amennyiben a fenti vizsgálatok alapján nincs eltérés, és nem javul a helyzet, pánik betegség irányú kivizsgálás is javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. május 07., 20:23; Megválaszolva: 2012. május 08., 13:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma