Szívproblámám és a mandulagyulladás

Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kell-e tartanom szívbelhártyagyulladástól? 24 éves vagyok, 22 éves koromban diagnosztizáltak mitralis prolapsust jelzett mitralis insufficienciával, valamint a tavalyi szív ultrahangos leletemen még az szerepelt hogy TI 1-es fokú (ezt nem tudom mit jelent, és mennyire súlyos) . Concort szedtem fél szemet reggelente, de egy ügyeletes orvos szerint fentebb említett dolgok nem magyarázzák a magas pulzust, így hagyjam abba, és vizsgáltassam ki. Így pár hónapja nem szedem, és készülök elmenni a kardiológiára. Concort a magas pulzusra kaptam, voltam Holter EKG-n, utána írta fel egy belgyógyász. Tavaly mentem el ellenőrzésre (azt mondták évente kell, én természetesen ezt be is tartom) , és ott szív UH-t csináltak, utána konzultáltam egy kardiológussal, akinek elmondtam a magas pulzust, valamint azt, hogy ha feszült vagyok össze-vissza ver egy rövid ideig a szívem, van néha hogy duplán ver, néha meg kimarad egy ütés, és viszonylag könnyen elfáradok, és szokott szorító, nyomó érzés lenni a mellkasomban, néha van lefekvéskor hogy azt érzem nem kapok elég levegőt, nagyon ritkán pedig pár másodpercig nagyon-nagyon gyorsan ver a szívem de ő csak azt kérdezte ájultam-e már el, én mondtam hogy nem, erre az volt a válasz, hogy akkor nem kell gyógyszer. (ezután még szedtem, néhány hónapja hagytam abba) . Az elmúlt 3 évben évente többször volt mandulagyulladásom, december óta pedig lényegében folyamatosan van, szedtem rá 2x vagy 3x antibiotikumot, jan. 30-án, és március közepén biztosan (ekkor Curam duot) , úgy hogy a fül-orr-gégész ekkor ki is tenyésztette, de az antibiotikum abbahagyás után pár nappal újra visszajött hogy kissé fáj mandulám, újra kitenyésztették, és ugyanaz volt, Streptococcus C, de ekkor gyógyszert már nem kaptam, annyit, hogy gyógyulgassak és ÉN döntsem el, hogy kivegyék-e a mandulám. Az orvosnak konkrét véleménye nem volt, annyit mondott, hogy a szívprobléma miatt altatni kell és 5 napot bennt feküdni a kórházban. Több kérdés is felmerült bennem: ha nem veszik ki okozhat-e szövődményeket? ha a műtétet választom mik a kockázatok? ha kiveszik, az után mandulagyulladás helyett lévő torokgyulladások okozhatnak e szövődményt más szervre? Hallottam a szívbelhártyagyulladásról, olvastam hogy műtéteknél, valamint hosszan tartó mandulagyulladásnál veszélyes lehet, valamint hogy akinek billentyűrendellenessége van és szívbelhártyagyulladása lesz, azoknál a halálozás 20%! . A Doktor Nő szerint mi a lehető legjobb megoldás? Valamint hogy lehet elkerülni a szívbelhártyagyulladást, és más veszélyeket a szívproblémám miatt. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Emese

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza szívbetegség témában

Kedves Kérdező!

A szívbelhártyagyulladást előzetes antibiotikum kezeléssel meg lehet előzni. Ezt a műtét előtt fel fogják írni Önnek, így nem kell tartania ettől a szövődménytől.

A mandulaműtétet minden esetben altatásban végzik. A gyakori mandulagyulladás miatt javasolt a műtét, azt csak az Ön beleegyezésével lehet elvégezni. A sorozatos antibiotikum kezelés miatt a gyulladást okozó kórokozók egyre ellenállóbbá válhatnak, továbbá a gyulladt mandula gócként is viselkedhet, ami további panaszokat okozhat. Természetesen minden beavatkozásnak van kockázata, ezt a tájékoztatás után Önnek kell mérlegelnie. A leírt panaszok nem hozhatók összefüggésbe az enyhe mitralis prolapsus szindrómával. Az 1-es fokú TI a háromhegyű billentyű kis mértékű elégtelenségét jelenti (tricuspidalis insuffitientia rövidítése) , azaz a jobb kamrából kevés vér a jobb pitvarba kerülhet, ez azonban nem okoz jelentős véráramlási eltérést.

Kérdés: 2012. április 25., 20:59; Megválaszolva: 2012. április 27., 20:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...