Szív DCM javítható?

Tisztelt Kardiológus! Mostanában voltak szívvel kapcsolatos kontroll vizsgálataim: ***Echokardiographia: Bal pitvar: 45x47, Jobb pitvar: 37x37, Jobb kamra: 15, Bal kamra: 69/61, Septum: 13/15, Hátsó fal: 13/15, Aorta gyök/separatio/ascendens: 36/19/33, E/A: 120/100, EDT: 150, EIVS: 22, ED: 28%, Aorta Vmax: 1, 5, AI: -, MI: I-II, TI: triv, PASP:?, VCI: 6/1, PF: 0.Vélemény: Dilatált hipertrophias, diffúze renyhén, igen aszinkron mozgó BK. Enyhe MR, tágult BP, szegmentális falmozgászavar nincs, jelentősen csökkent bal kamra funkció, ép jobb szívfél. Komoly hypertoniás DCM. ***Ergometria: 3rd.04. 2012. Kerékpár ergometria: 6.8 MET 150 W 1 percig. Vélemény: A terhelést jifáradás miatt szajítottuk meg. Mellkasi fájdalom, fulladás nem volt. Végig BTSZB. Jó tljesítmény, negatív vizsgálat. ***Szív Izotop: 5th, 04.2012. NUP – Gamma kamera. - Szívizom perf spect DPD: 1*3580A, 1*85880; - Bp Szívizom perf spect DPD: 1*3562A, 1*85880; Beadott aktivitásmennyiség: 550+550 MBq. Alkalmazott radiofarmakon: Tc-99m tetrofosmin iv. A 0, 56 mg/tkg iv. Dypiridamol terheléses (EKG: BTSZB, panasz nem volt) és nyugalmi (0, 5 mg nitroglycerin sublingualis adását követően) szívizom perfúziós SPECT/CT vizsgálattal: kifejezetten nagyobb, tágabb üregű, vékonyabb falú bal kamra ábrázolódott, egyenetlen aktivitáselosztással. A septum vetületében kiterjedt, az anteroseptalis régiót is érintő, súlyos fokú, fix aktivitáscsökkenés látható. Segmentalis jellegű, reverzibilis aktivitáscsökkenés nem ábrázolódott. Vélemény: Ischaemiára utaló szcintigráfiás jel nem ábrázolódott. A szcintigráfiás kép megfelel az anamnesisben szereplő jifejezett dilatativ cardiomyopathiának. DCM. ***Először felírtak Tritace 5mg. de attól nem alszom, mert szívnyomást érzek. Másodszor Prenessa. De a gyógyszernél olvasom, hogy cukorbetegek ne szedjék. Az eredeti kezelés: Renitec 2x5 mg. azzal nincs baj. Lokren 1x20 mg, Digoxin 1x. Van újabb gyógyszer a DCM-re? Köszönöm fáradozását, tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívelégtelenség témában

Kedves Kérdező! Most vannak kialakulóban a DCM -speciális gondozói központok. Elég alaposan kivizsgálták, de ha tényleg nem volt más vizsgálat az elmúlt években, és ezeket a gyógyszereket szedi, akkor még lehetne picit korszerűsíteni. Érdemes lenne az Önhöz közeli egyetemi központban szívelégtelenség szakrendelésre elmenni, háziorvosi beutaló, és időpont egyeztetés szükséges. Ha Renitec bevált, azt nyugodtan szedheti, nem rosszabb egyáltalán mint a Tritace vagy Prenessa az Ön problémájára.

Jobbulást kívánok, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. április 23., 12:40; Megválaszolva: 2012. április 24., 19:34
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...