• menthetetlen vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Nő/Úr! Ismét szeretném segítségét kérni.2-3 éve tartó pánikbetegségem kiváltó és központi tünete a szívritmus zavar ami számomra ilyesztő és halálfélelmet okoz. Az évek során az orvosok számára nevetség tárgyává válltam, mert ekg-n és holteren sosem jelentkezett egyetlen ritmus zavar sem. A ritm.zavaraimat (valószínűleg extrasystolek) többféleképpen lehet jellemezni: 1, egy hatalmas kihagyás/bedobbanás, 2, egy pillanatra megremeg, 3, hirtelen szünet majd gyors többszöri dobbanás.Igazából mindegyik esemény pár másodperces tehát valószínűleg idegi alapon csak. Csak mint ma történt extrém méreteket öltött.Jött 1 amire még nem pánikoltam rá, majd 3-4 után már igen, és a pániktól feltornáztam a vérnyomásomat 180/110re a pulzusomat pedig 130-ra. Az ügyelet nem foglalkozott velem. Nyugtató pedig nem hatott pedig hatalmas 1.5mg frontint vettem be de semmi hatása nem volt, az adrenalin és félelem győzött, íly módon bekerültem az ördögi körbe és a háziorvosomhoz siettem. Közben is volt 1-2 félre dobbanás. Érdekes jellegűek ezek a ritmus zavarok mert ekg közbe sose jönnek se holter vizsgálat alatt. A vérképem tökéletes volt, az ekg leletem pedig: s.r. 118/min. fr. kp. tengelyállás, norm ingerképzés, áthajlás V4-ben. III-ban aVF-ben, V2-V4-ig neg pos. T. Ami érdekes hogy incomplett JTSZB-t is szoktak észlelni de annak most jelét se látták... ezekszerint a JTSZB is idegi lenne? EKG-n a korábban is ismert inferior elv.-ben ST. depressio volt sinus tachycardia mellett. Ismételten kiröhögtek az orvosok hogy megint egy pánikbeteg és az ártalmatlan ritmus zavarai. Concort írtak föl ami előzőleg se vált be mert attól tényleg percekig tartó teljesen szabálytalan szívverésem volt.Phszichiátriai kezelést pedig nem tudok fizetni, heti 1 alkalomért 10ezer forintot, de a nyugtató pedig nem hatásos. Kérem mondjon számomra valami módszert amivel kitudnám védeni ezeket a ritmus zavarokat amikből komoly roham és mégtöbb ritmus zavar lesz.Sajnos ez miatt mindennap szorongok.Köszönettel

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívbetegség témában

        Kedves Kérdező, valóban a pánikkal kapcsolatos adrenalin kiáramlás fokozza a ritmuszavar hajlamot, és valóban extraszisztolék állhatnak a panaszok hátterében, ahogy ezt Ön írta. Ezek az eltérések nem mindig láthatóak az aktuális EKG felvételeken, és 24 órás Holter-felvétel sem mutatja ki, ha aznap nincs panasz. Az inkomplett jobb Tawarra-szár blokk lehet intermittáló jellegű is- ez gyakran előfordul fiatalokban. A legnagyobb tévedése az, hogy a pszichiátriai kezelés nem kerül alkalmanként 10 ezer Forintba- csak magánorvosnál- OEP alapon a pánik betegsége alapján Ön igénybe veheti a terápiát a területileg illetékes pszichiátriai gondozóban. Legtöbb helyen pszichológus is van, aki segít olyan technikákat elsajátítani, amellyel a pánik rohamot uralni tudja -akár tartós gyógyszer szedés nélkül is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. április 05., 00:15; Megválaszolva: 2012. április 10., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: