• szapora pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Gyermekkardiológus! 14 éves fiam akadémián futballozik, heti 7 edzésen és a hétvégi meccseken. Augusztusban az alapozás végén jelentkezett 5-10 perces szapora /megszámlálhatatlan/ szívverés több héten át. Sportorvosnál, majd javaslatára kardiológusnál jártunk. Terheléses EKG, 24 órás monitorozás történt, mely eseménytelen volt. Egyetlen dg: inkomplett JTSZB. Tünetei ősszel megszűntek. Idén már kétszer újra jelentkeztek, pl a hétvégi bajnokin. Kérdésem: mi válthatja ki, szükséges-e még vmilyen vizsgálat, ebben a 10 percben tud-e tenni vmit a szívverés lassítására. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szapora szívdobogás témában

        Tisztelt Kérdező! Az inkomplett JTSZB általában nem kóros. A panasz miatt a Sportkórház ambulanciáján érdemes újabb vizsgálatot kérni. A szapora szívverés alatt érdemes nagy levegőt véve, majd nem kifújva hasprést próbálni (úgynevezett Valsalva manőver), ez az egyszerű, gyógyszermentes módszer többféle ritmuszavart is meg tud szüntetni. Mivel versenysportot űz a fia és panasza van, mindenképpen javasolt a további vizsgálat. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. március 12., 16:12; Megválaszolva: 2012. március 13., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: