Szívbillentyűzavar?

Tisztelt Doktor! Rendszeresen sportolok, sportolás közben nincs semmi panaszom, de nyugalmi állapotban gyakran előfordulnak a következő tünetek: légszomj, szívdobogás érzése. Ezek a tünetek hetente többször is jelentkeznek. Van hogy pár óráig tart, van hogy egy egész napig, elalvásnál is gondot okoz néha. Ritkábban előfordulnak a következő tünetek: reggelente ájulás, rendszertelen szívverés. Ezek kb. évente kétszer jelentkeznek. Panaszaimmal már fordultam háziorvoshoz, aki szívultrahangra küldött, ott azt mondták hogy ez a betegség nem jelenthet nagyobb gondot, ha sportolás közben is jelentkeznek, akkor viszont azonnal forduljak orvoshoz, addig is elég ha magnéziumot szedek B6 vitaminnal és sportoljak sokat. Egy valamit viszont minden orvos figyelmen kívül hagyott, hogy a vérnyomás mérésnél a szisztolé és a diasztolé között nagyobb a különbség mint kellene lennie. Azt mondták ez nem jelent semmit átlagosan 130/65 körül szokott lenni, holott 130-as szisztolés vérnyomás mellett 85-nek kellene lennie a diasztolés vérnyomásnak. Nem rég azt olvastam az interneten, hogy ez szívbillentyűzavarra utalhat. A kérdésem tehát a következő: a szívultrahang, és az EKG minden szívbetegséget kimutat? Akkor is ha épp nem jelentkeznek a tünetek? Forduljak újra orvoshoz?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívbillentyű témában

Kedves Kérdező, Önnek valóban igaza van, az EKG nem feltétlenül mutatja ki a problémát akkor, ha vizsgálat pillanatában éppen nincs panasz. Ezért szoktak szívritmuszavar gyanúja esetén- ez lehet esetleg Önnek is - úgynevezett Holter monitoros vizsgálatot végezni. 24- vagy 48 órás EKG monitort a testen kell viselni, ez kimutathatja a bajt a rendelőn kívül is. Ritkán esemény monitorra is szükség lehet, ez olyan mint egy karóra, és rosszullét esetén lehet rögzíteni vele a panasz alatti EKG-t. A szív ultrahang esetében csak néhány speciális esetben van nagy különbség nyugalmi és panasz alatti vizsgálati lelet között, ezért ha az ultrahang lelet nem mutatott eltérést, valószínű, hogy tényleg nincsen anatómiai eltérés (pl. billentyű-hiba) . Javaslom, hogy kérjen ismételt kardiológiai vizsgálatot! Jobbulást kívánok, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. március 10., 11:33; Megválaszolva: 2012. március 12., 18:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Eggyel több szívbillentyű
Még kisebb voltam mikor anya megemlitette hogy eggyel több szivbillentyuvel szulettem, de állítólag az nem működik. Ha megyek orvoshoz mindig hall...
Szívbillentyű
Kedves Doktor Úr/Nő! 3 éve mandula műtét előtt szívultrahangra készültem, egy általános vizsgálatról volt szó! Mint kiderült szívbillentyű...
Lazább mitrl. billenytű
Üdvözletem.azt szeretném kérdezni, hogy annyi eltérés van a leletemen hogy mitrl billentyű vékony, kissé lazább szerkezetű.ehhez feltétlen...
Szív ultrahang
Tisztelt doktor úr/nő! Mai napon kardiologusnal voltam, ugyanis ket napja furcsa érzésem volt a mellkasomban es jobbnak lattam megnezetni a biztonság...
Meszesedés ellen?
Üdvözlöm! 32 éves vagyok, és születéskori aorta stenosis insuff bicusp-om van másodfokú meszesedéssel. Az imént olvastam egy külföldi oldalon...