• Alacsony szisztolés, relatív magas diasztolés vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő nálam olyan vérnyomás érték, ahol alacsony vagy normális szisztolés értékhez relatív magas diasztolés érték társul. Pl.: 112/101, 100/87 Hgmm. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen kicsi különbség a felső és alsó érték között nem kóros? Automata és hagyományos higanyos vérnyomásmérővel mérve is többször mértek nálam ilyen vérnyomásokat. Pulzusom általában 69-78 közötti. Rendszeresen gyógyszert nem szedek, két műszakos 12 órás munkarendben dolgozom, 164 cm/47 kg vagyok, eddig nem diagnosztizáltak nálam semmilyen érrendszeri betegséget. Hetente 1-2 órát aerobikozok. A laborértékeim is jók, tehát alacsony vas szinten kívül minden rendben. Fáradékonyságon és nagyon ritkán rövid ideig tartó szívdobogásérzésen kívül nem érzek semmilyen panaszt, nem is ezért érdeklődöm, csak tényleg furcsállom, hogy ilyen kis különbség van az alsó és felső vérnyomásértékem között... válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a alacsony vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A vérnyomás mérésnél a második érték, az úgynevezett diasztolés érték, a leírás alapján valóban magasabb. Ennek lehet számos oka, az jó hír hogy nincs panasza. Az alvás- ébrenlét ciklus tartós felborulása - váltott 12 órás munkarend - is közrejátszhat a magasabb vérnyomás kialakulásában. Érdemes kardiológussal konzultálnia, és hasi ultrahangot is csináltatnia a vesék megítélésére. Javaslom a só és a nagy mennyiségű koffein tartalmú italok (kávé, tea, energiaital) fogyasztás csökkentését. Az aerobik edzések számát lehetőség szerint jó lenne heti 3-ra emelni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 06., 21:24; Megválaszolva: 2012. március 08., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: