• Mitralis prolapsus, mellkasi fájdalom, szúrás érzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Január elején voltam egy kardiologiai kivizsgáláson ahol terheléses egk, holter ekg, szivultrahangot csináltak.panaszaim: mellkasi fájdalom, szurás akkár fél napig is eltart olyakor, nem kibirhatatlan de kellemetlen. Vérképen a koleszterinem kicsit magas volt de a doktornő azt mondta erre még nem ir fel gyógyszert. a vérnyomásom 130/80 körül mozog. A szivultrahang eredményen mitralis prolapsus-t állapitottak meg. terheléses egk alatt nem volt semmi esemény amit jelezett volna 10:45 ig birtam a biciklit utána elfáradtam viszont utána 4 perccel 120as pulzusom nem akart lejjebb menni. Holteren sem volt semilyen különös esemény. A Doktornő alkalmankénti betaloc-ot irt fel, azt mondta pánik beteg vagyok, ezzel előtte és azota is járok pszichologushoz. A kérdésem az lenne, hogy a mitralis prolapsus mellett sportolhatok-e ha igen akkor milyen intenzitással, és hogy a vérnyomásmérőn kb 10/3 szor fellépő IHB jelzést okozhatja-e a diagnosztizált mitralis prolapsus? Még azt figyeltem meg, hogy ha az IHB-t észrevéve 2-3 nagyobb lélegzést teszek, akkor utána nem jelzi ki a vérnyomásmérő. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívbetegség témában

        Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus diagnózis azt jelenti, hogy a bal pitvar kamra billentyű összezárása nem tökéletes. Ez egy állapot, amennyiben nincs különösebb áramlástani következménye, néhány évenkénti szív ultrahang kontrolltól eltekintve teendőt nem igényel. Az IHB jelzést nem a mitralis prolapsus okozza, ez azt jelenti hogy a méréskor nem ritmusosnak érzékeli a pulzust a vérnyomásmérő készülék. A Holter vizsgálat azonban sokkal részletesebb szívritmus elemzést tesz lehetővé, de ez nem mutatott lényeges ritmuszavart. A sportolásnak a fentiek alapján nincs akadálya, kerékpározás, kirándulás, úszás és tánc is mindenképpen ajánlható. Az edzésben a fokozatosság nagyon fontos, érdemes szakember tanácsát kikérni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. március 05., 18:13; Megválaszolva: 2012. március 06., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: