érszűkület

Tisztelt Cím! A kérdésem, hogy 35 évesen elképzelhető-e, hogy érszűkületem legyen. Soha nem dohányoztam, fogamzásgátlót azonban majdnem 20 éve szedek. Az utóbbi hónapokban járás közben nagyon fáradtnak éreztem térdtől lefelé a lábam, valamint bárhonnan felállva pár lépésig nem tudom kinyújtani a térdemet és egy mozdulatlan tömb az alsó lábszáram. De görcsöt nem nagyon tapasztaltam, így az ülőmunka rovására írtam és nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Azon pár hete fekvés közben, nyugalmi helyzetben egyre többször érzek térdtől lefelé olyan szorító fájdalmat, amely csak az izmok nyújtásával (bokakörzés, stb..) vagy felállással és járkálással mérséklődik kicsit. Ülő munkát végzek 15 éve, de a fekvés közbeni fájdalom jellemzően nem a munkanapok után jelentkezik, hanem valamilyen mozgást (akár könnyű sétát vagy házimunkát) követően este (nem izomláz) . A testsúlyom átlagos, éppen pár hónapja fogytam le 15 kilót. Lehet ez érszűkület, vagy milyen szakorvost kellene felkeresnem? Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza érelmeszesedés témában

Kedves Kérdező!

A panaszai alapján inkább alsó végtagi vénás betegségre /visszér probléma/ gondolnék. Nem kötelező, hogy ebben a betegségben az első jel a jól látható kidagadó, kanyargós visszér legyen, lehetnek az Ön által elmondott tünetek is vénás elégtelenség első jelei. Angiológiai szakrendelésen foglalkoznak az erek betegségeivel, itt az érszűkületes betegeket és a vénás keringési zavarral küzdő pácienseket is fogadják. Amíg eljut egy ilyen rendelésre, javaslom, hogy ülő munkája közben óránként 10 percre álljon fel, sétáljon, és mozgassa át a lábait. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. március 04., 20:34; Megválaszolva: 2012. március 06., 20:41
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
meszes aorta
Tisztelt Doktorno! 6-8evel ezelott csinaltak angiogramot, ami jol sikerult, bar tobbszor elofordul mellkasi fajdalom, de mindig minden renden volt a...
Nyaki érelzáródásra nem kell...
Tisztelt Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy apósomnál nyaki érelzáródást diagnosztizáltak! 2010-ben bal ACI 75%-os, jobb...
meszesedés
Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, mit jelent, veszélyes e az, hogy a hasi aorta normál tágasságú, falában helyenként durva meszes plakkok...
Érszűkület szűrése
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan vizsgálják ki hogy van-e érszűkületem illetve van-e erre ingyenes szűrés? Arra is...
Használ a halolaj súlyos...
Kedves Doktornő! Édesanyámnak pár éve beültettek egy stentet, de azóta megint nagy fokú meszesedést mutattak ki a szívultrahangon. Azt mondta a...