• Koleszterinszint és ízomfájdalmak

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy magas koleszterin szintem miatt (7.3) sztatin alapú gyógyszert írt fel a háziorvosom. Sajnos már a 2. fajtát próbálom de eddig mind a kettőtől éreztem izomfájdalmakat ezért nem merem tovább szedni. Nem vagyok túlsúlyos 180cm és 73 kiló és nincs semmilyen betegségem. Valószínűleg örökletes a magas koleszterin szintem. Nagyon erős diéta mellett és mozgással sikerült levinnem 6.5-ig. Az lenne a kérdésem, hogy ön szerint van-e más lehetőség a sztatinokon kívül a szervezetben termelődött ilyen magas koleszterin szint csökkentésére? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a koleszterin témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben Önnek a magas koleszterin szint mellett nincs más betegsége, és nem dohányzik, a különféle rizikóbecslő táblázatok alapján csekély a kockázata szív-érrendszeri megbetegedésre a következő 10 évben, ezért nem biztos, hogy agresszíven kell kezelni ezt az emelkedett értéket - tekintettel az esetleges gyógyszermellékhatásokra. Még egyéb paraméterek ismerete is szükséges lenne annak eldöntésére, hogy pontosan milyen kezelésre van Önnek szüksége. Érdemes lenne felkeresni egy lipid-ambulanciát ennek tisztázására. Addig is javasolt sok hal, zöldség fogyasztása, a pékáru lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából készüljön, olíva olaj használata is ajánlott, és van kimutatott jótékony hatása napi 1-2 dl jó minőségű vörösbornak is a rendszeres testmozgás mellett.


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 07., 12:51; Megválaszolva: 2012. február 08., 21:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: