• Hosszú mellkasi fájdalom bal oldalon (orvos mellhártyagyulladást mondott)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 21 éves fiú vagyok, február 2-án csütörtökön vettem észre, hogy kicsit fáj a mellkasom, nyomásérzést tapasztaltam. Pénteken is éreztem, az egyetemi orvos megvizsgált, sumetrolint írt fel. Még aznap hazautaztam Pestről Székesfehérvárra, és otthon észrevettem, hogy inkább a bal oldalon fáj, és megijedtem hogy a szívemmel lehet valami. Elmentem a háziorvosomhoz, akinek elmondtam a tüneteket, megvizsgált, kaptam Fortedolt és Coderitet. Ezután eltelt a szombat, szedtem a gyógyszert, a fájdalom hol abbamaradt, hol visszajött. Vasárnap kora reggel bementünk a sürgősségire mert megint éreztem ezt a nyomásérzetet a bal oldalon (valamiért ott jelentkezik, illetve néha-néha a szegycsont alatt, de az el is múlik). Vettek vért, a vérképemmel minden rendben, mellkasröntgen szerint a tüdő és szív normális, EKG is rendben volt (csatoltam az ekg képét). A végén a doktornő elmondta ezeket, én rákérdeztem arra hogy akkor a szívem rendben van-e (emiatt féltem nagyon), ő mondta hogy nagyon fiatal vagyok ahhoz hogy ilyen bajom legyen, és az EKG is negatív volt. Megkaptam az ekg papírt és a zárójelentést, amiben az van, hogy pleuritis (mellhártyagyulladás), de a tüdőm hangja is rendben volt. Köptetőt ajánlott és mondta hogy folytassam a Fortedol szedését. A fájdalom nem erős, hanem egy folyamatos nyomásérzés, mintha lenne ott valami. A jobb mellemnél érzem, néha a szegycsontom is szúr egy picit, de az nem tartós, csak egyet szúr és utána órákig semmi. Még soha nem volt hasonló problémám eddig. Az lenne a kérdésem, hogy doktornő/doktor úr szerint kell félnem attól, hogy a szívemmel van valami, vagy tényleg csak valami légzőszervi betegség (Olvastam olyat, hogy ilyen hosszú ideig nem szokott fájni mellkas szívgond miatt, de nagyon aggaszt a helyzet, és meg is ijedtem rendesen). Csatoltam az ekg-mat is. Nagyon szépen köszönöm előre is a választ! Üdvözlettel: István

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg csak mellhártya-gyulladás áll a háttérben. Az EKG teljesen rendben van, a szívburok-gyulladásnál többnyire vannak EKG-eltérések, szívizom-gyulladásnál is lehetnek, ill. ilyenkor megemelkednek a vérben a szívenzim-szintek - nem írja, történt-e vérvétel. Valószínűbbnek tartom a pleuritist, de biztosabbat szívultrahangos vizsgálat mutatna (van-e folyadék a szívburokban, van-e falmozgászavar), ill. jó lenne látni a laborokat is. Ha a panaszok tartósak, vagy légszomj, ritmuszavar (gyakori melléütések, szapora szívverés - bár ez utóbbi bármilyen lázas állapotban előfordulhat) jelentkezik, javasolt kardiológiai vizsgálat.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 05., 15:44; Megválaszolva: 2012. február 08., 21:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: