• Kardiológiai diagnózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő /Úr! Lányom, aki 37 éves, sok éve külföldön él, és ott még másabb az egészségügy.Sokára kapott időpontot a háziorvosához, aki majd megnézi a kardiológiai vizsgálat eredményét. Engem, mint édesanyát nagyon érdekelne, mit jelent a: "Ritka supra ventricularis ectopias szívverés, 12-es EKG-val bal axis deviatió gyenge R hullámú progresszió a mellkasi részen." Ezen kívül, sűrűn köhögcsél, nem tudják igazán megtalálni az okát, asztma? gyanús, más betegségről nem tudunk. Vérnyomása állandóan alacsony. gyógyszereket nem szed. Ennyit tudok leírni róla, meg esetleg még azt, hogy nagyon sok hormonkezelést kapott 7 éve, az ikerterhesség/lombik/ miatt. Nagyon várom a válaszát tisztelettel, és köszönettel maxika

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Nehéz így bármit is írni, hogy nincs lehetőség vizsgálatra, ráadásul külföldön is máshogy mennek a dolgok. A supraventricularis ectopiás ütések, vagy extraszisztolék nem feltétlenül kórosak, egészséges szíven is lehet őket látni. A gyenge/késői R-progresszió utalhat pl. a bal kamrai szívizomzat károsodására, de akár arra is, hogy rosszul tették fel az elektródákat (mert pl. a mellek "útban" voltak). Jó lenne tudni, mit jelent a köhécselés, van-e légszomja, milyen a terhelhetősége. A köhögésnek kardiológiai, tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti oka is lehet, sőt, reflux is okozhatja (a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe). Ha csak az EKG-t nézem, az nem tökéletes, de nem lehet kizárni a technikai hibát sem, mindenesetre legalább egy szívultrahangot jó lenne látni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2012. január 29., 10:31; Megválaszolva: 2012. január 31., 14:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: