• Lyuk a szivemen

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Udv, 26 eves no vagyok es nemreg diagnosztizaltak lyukas sziv szindromaval, a lyuk merete a sziv ekografia ertelmeben 5mm. Az orvosno az eredmenyt latvan csak annyit mondott, hogy varjunk es talalkozzunk egy ev mulva lassuk nott-e de ha gyakori a nehez legzes vetel es szapora szivveres akkor menjek hogy kerulhessen sor a mutetre. Kerdesem az lenne a fentieket figyelembe veve mennyi az eselye annak, hogy mutetre kerulne sor?... ekkora meretu lyuk eseten. Hallottam olyan ismerosokrol akik a lyukkal egyutt elnek es nem kerult gyerekkoruk ota sor a mutetre. Van esetleg barmi orvosilag kimutatott viszonyitasi arany, hogy mennyire merettol fuggo vagy van esetleg egy skala, hogy milyen merettol kezdodoen mutendo ez a dolog? Most meg elmegyek meg egy kardiologushoz de felek es egy teljesen ismeretlen dologgal kerultem szembe meg igen fiatalon.Es annak az eselye hogy nojjon mennyi? vannak esetleg rajatszo faktorok is? Koszonom a valaszt:)

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Az ASD (gondolom, pitvari "lyukról" van szó) megítélésében nem csupán a méretnek van jelentősége, hanem az áramlási és nyomásviszonyoknak (mekkora vérmennyiség áramlik át a defektuson, ezt Qp/Qs-sel szokták jellemezni), a jobb szívfél állapotának is. Magának a lyuknak a mérete valószínűleg nem fog nőni, ez nem is számít kifejezetten nagynak, de az átáramló vér (shunt) terhelheti a jobb szívfelet, a tüdő keringését, ezt érdemes leellenőrizni. A megítélésben nyeletéses ultrahang sokat segíthet. Kis shunt esetén nem feltétlenül szükséges beavatkozás, ha mégis indokolt a zárás, ez sok esetben katéteres úton is megoldható.


        Kérdés: 2012. január 25., 11:11; Megválaszolva: 2012. február 06., 00:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Ezek az értékek jók?
        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben voltam szívultrahangon, ami után a belgyógyászaton azt mondták, hogy minden rendben van a szívemmel, további teendő nincs. Mikor visszavittem háziorvoshoz a leletet, kérdezte, hogy a rajta szereplő "szervült...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Online konzultáció az OncoLogic-nál
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.