• KARDIOLÓGIAI: mellkas szorítás, terhelésre, járkálásra meg kell állni naponta, félnaponta a fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Kardiológus Doktor Úr! 10 éve tudják ezeket a felsorolt diagnózisokat, de 3 éve egyre kevesebbet tudok járni, megállít a mellkas szorítás! Különösen mióta reumatikus kezelésen vettem részt két hetet a kórházban reggel vízi torna, utána 2 elektromos kezelés a gerinc (törés, szűkület, stb) és vállra, 2 naponta felszíni váll torna a vízi torna után, ekkor nagyon elfáradtam, jött a mellkas szorítás. Azóta eltelt egy hónap és én többször meg kell álljak a sétálásban, hajnalban néha mellkas szorításra ébredek, a tapasz feltétele és a Dilzem beszedése után egy órával már jól vagyok. Volt katéterem 2000-ben a GOKI-ban: a látható ereken szűkület nincs, ez volt írva, azóta koszorú kis érgörccsel kezelnek. Nagyon dagadt volt a bokám, lecsurgott a papucsról ameddig nem adtak ennyi vízhajtót. A nagy koszorús ereken 2 db pici plakkot találtak szív CT-n 1997-ben! A tüdőmmel is volt CT készítve,:" Mikromodulusok mindkét oldalon, melyek nagy valószínűséggel residuális eredetűek. Pulmonális pangás." Azt mondják nem kap jól oxigént a szívem...Koszorú kis ér görccsel lehetnek ilyen nagy fáradtságaim, ekkora erős mellkas szorításom??? Nem jön hogy elhiggyem hogy ennek ez a menete hogy évről évre kevesebbet tudok járni és egyre sűrűbb a terhelésre jelentkező mellkas szorítás, amire ha nem magas a vérnyomásom, be sem merek fújni a Nitroglicerinből nyelv alá. Pihenésben jó az EKG-m, terhelésre nagyon rossz. Más vizsgálatot nem csináltak. Köszönettel várom válaszát.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívelégtelenség témában

        Kedves kérdező! Elég sok idő eltelt a korábbi vizsgálatok (katéter, CT) óta. A tünetek megfelelhetnek koszorúér-betegségnek, szívelégtelenségnek is, jó lenne látni szívultrahangos leletet is. Ha a panaszok ennyit romlottak, lehet, hogy érdemes lenne ismételten leellenőrizni a nagyobb koszorúerek állapotát, legalább coronaria CT-vel. A kisér-betegség diagnózissal az a gond, hogy max. gyógyszeres kezelésre lehet hagyatkozni ( de pl. a megfelelő testsúly elérése, életmód-váltás is sokat segíthet), míg a nagyobb erek elváltozásai esetén katéteres tágítás, bypass-műtét is bevethető, optimális esetben ezekkel az életminőség is javul. Mivel a panaszai sokat romlottak főleg az utóbbi 1 hónapban, javasolt ismételt kivizsgálásra menni, hátha egy új szűkület okozza azokat.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 17., 15:24; Megválaszolva: 2011. december 21., 23:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés