• Miért magas a koleszterintem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Most kaptam meg a két nappal ezelőtti laborviszgálatomt eredményét, és jelentősen a normális felett van az LDL koleszterinem. Egyszerűen érthetetlen számomra, miért. 14 éves korom óta heti több alkalommal futok (6 km-t) és tornázom, illetve jógázom is. A táplálkozásom szerintem az átlaghoz képest összehasonlíthatatlanul jobb és minőségibb, a szokásos sok zöldség, gyümölcs, natur joghurt, teljes kiőrlésű dolgok, stb stb. Leginkább házikosztot eszem, főleg, amit én magam főzök, és szinte mindig mindent natur nyersanyagokból készítek, soha nem használok/eszem előre elkészített és "műanyag" ételeket, még vegetát sem, csak natur vegetát. És soha nem eszem olajban/zsírban sült ételeket, hanem leginkább párolva vagy sütőben sütve Kb. 10 éven át vegetáriánus is voltam, csak ritkán ettem húst, halat inkább. Kb. 6-7 évvel ezelőtt elkezdtem visszaállni a húsevésre, ami azt jelenti, hetente többször eszem húst eléggé kis mennyiségben. Ja és vékony is vagyok, 47 kg (163 cm). Tehát mi lehet az oka mégis, hogy magas a rossz koleszterin a szervezetemben? És mit tegyek? Köszönöm.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a koleszterin témában

        Kedves Hölgyem! A pontos válaszhoz a pontos laborérték és az össz, illetve a HDL szintet is tudnom kellene. A magas koleszterinszint oka főleg étrendi, elképzelhető, hogy van olyan étel, ami rejtett zsírt tartalmaz, pl. édesség, keksz, növényi olaj, ezért egy hétig étrendi napló vezetése ajánlott, és ezt célszerű szakembernek megmutatni. Ha biztosan nincs étrendi ok, akkor genetikai oka van a magas koleszterinszintnek.Mindenképpen ajánlott szigorú diéta, majd néhány hónap múlva kontroll, ha továbbra is magas a koleszterin, statint kell elkezdeni.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 04., 15:44; Megválaszolva: 2011. november 04., 16:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés