• Vaginizmus - Mit lehet tenni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Páromnál még évekkel ezelőtt a vaginizmus tünetei jelentkeztek, mellyel kapcsolatban most jutott el oda hogy szeretne lépni a kezelés irányába. Azonban ezen a ponton rengeteg kérdés merült fel bennünk melyekben szeretnénk segítségét kérni. Első sorban a kivizsgálást illetően ütköztünk kérdésekbe. Ön szerint milyen irányba érdemes elindulni? Érdemes-e inkább a vaginizmusra specializálódott nőgyógyászt felkeresni vagy ez ne legyen szempont? (esetleg ha tud ajánlani a betegségben jártas női nőgyógyászt az hatalmas segítség lenne páromnak és nekem). Érdemes esetleg még pszichológust vagy más szakembert is felkeresnie? Másodsorban az lenne a kérdésünk, hogy tapasztalata szerint mennyi idő alatt, milyen kezeléssel és milyen eredményeket lehet elérni a vaginizmus esetében? Végül mint férfi szeretném kérni segítségét,hogy hogyan tudom támogatni a vaginizmus megoldásában páromat és mivel tudok neki segíteni neki (természetesen azon felül,hogy lelkileg támogatom)? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a vaginizmus témában

        Kedves Uram! Először is annyit szeretnék mondani, hogy becsülendő, hogy máris ennyire támogatja a párját. Ön ezzel tud a gyógyulás útján segíteni neki, ha lelkileg támogatja, és elkíséri a vizsgálatokra, konzultációkra, ahova Ő nem szeretne egyedül menni. A kérdés másik részére a válasz benne van, ha tudják, mi lehet az oka a vaginizmusnak. Első körben mindenképpen egy nőgyógyászati vizsgálatra lesz szükség, ahol megnézik, hogy van-e krónikus hüvelygyulladás, vagy bármilyen más, fizikális kiváltó ok. Nem kell külön erre specializálódott orvost keresni, mert ha itt nincs eltérés, akkor a következő lépés egy pszichológus felkeresése lenne, ahol kiderítik, mi lehet a háttérben megbújó ok. Hiszen, ha fizikális ok nincs, akkor lelki eredetű a probléma, és ennek megfelelően fogják kezelni is, ezzel már nem nőgyógyász foglalkozik. A kezelés ideje és jellege maximálisan azon múlik, hogy mi a kiváltó ok. A szükséges kezelést segítheti, amennyiben szükséges a helyi síkosító, adott esetben érzéstelenítő készítmények (pl. Lidocaionos krém) használata). Ha tudok még segíteni, írjanak bátran! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2019. április 03., 16:33; Megválaszolva: 2019. április 12., 14:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő.Voltam vizsgálatokon.Az eredményeim jók.Mint előzö üzenetemben is írtam:az a gondom,hogy van erekcióm de nem elég jó és tartós.A hosszabb előjátéknál mire aktusra kerül a sor csökken.És a nemi vágy is,először emelkedik...
        Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne: múlt héten szerdán betegség miatt kihánytam a fogamzásgátlót(Lindynette),ami a levél utolsó hetén volt, a betegtájékoztatóban pedig azt írták, hogy pótoljam 12órán belül(amit...
        Tisztelt Doktor Úr! Zsolt vagyok. A tanácsára lenne szükségem nőgyógyászati szempontból. A napokban történt velem egy dolog és tartok attól hogy amit tettem az terhességhez vezethet. Előváladékozott a nemiszervem, kimentem a konyhába a...
        Tisztelt Doktornő! 3 napja egy prostituálttal létesítettem szexuális kapcsolatot. Védekeztem azonban otthon tusolás közben vettem észre, hogy valószínűleg az egyik friss intimborotválkozás okozta hámserulesem, sebem nem volt védve az...
        Jónapot! Rendszeresen szedek Jangee fogamzásgátlót. Az utolsó tablettát péntek reggel vettem be, viszont szombat este szexuálisan együtt voltam a barátommal (az aktus időben meg lett szakítva). A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e kikérnem...
        Tisztelt Doktornő! Párommal közel 5 éve vagyunk együtt. Az elmúlt 1, 1-5 évben azonban egyre jobban aggaszt az a tény, hogy egy aktus nem tart tovább 1 percnél, néha addig se. A kapcsolat elején ez egyáltalán nem volt probléma, sőt, pont az...
        Tisztelt doktor Úr/doktor Nő! Érdeklő szeretnék azzal kapcsolatban, hogy tegnapi nap folyamán a párommal együtt voltunk (menstruálok 2 napja) nem védekeztünk semmivel, nem szedek fogamzásgátlót sem és el ment a párom bennem. Az lenne a...