Hajhullás, pörsenéses sebek jelennek meg időnként

Régóta szenvedek a problémától. Tudom, hogy a napi 100 db normális, mégis szeretném a lehetséges okokat kideríteni. Vérvizsgálaton voltam, de minden értékem normális volt. A fejbőrömön kicsi korom óta pörsenéses sebek jelennek meg időnként- főleg a tarkómon. Ez összefüggésbe lehet a hajhullással? Ha nem, mi okozhatja még? Annyit még adaléknak: ahogy kihullik egy hajszálam azzonal új nő helyére, azaz rengeteg kis hajam van, de egy bizonyos hosszúság után kihullik. Előre is köszi a segítséget.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hajhullás témában

A fejbőrön megjelenő pörsenések nagy valószínűséggel összefüggésben vannak a hajhullással. Mindkét problémát a fejbőr és a hajhagymák gyökerének gyulladása okozza. Ennek hátterében több okot is feltételezünk, melyek együttesen vagy külön-külön is létrehozhatják az Ön által leírt, idegen szóval seborrhoeás dermatitisnek nevezett állapotot, mely makacsul, időszakonként fellángolva áll fenn. Ezen okok közé tartozhatnak hormonális hatások (férfiakban gyakoribb) , lelki stressz miatt fellépő fokozott faggyútermelés, melynek eredménye a fejbőr zsírosabbá válása. Újabban egy, az egészséges emberekben is megtalálható gomba, a P. ovale túlszaporodását, gyulladáskeltő hatását is feltételezik.

A bőrgyógyászati kezelésben éppen ezért a gyulladást és a gombák szaporodását próbáljuk gátolni. Első lépésben ként, cink-pirithiont, esetleg szalicilsavat tartalmazó samponokat ajánljuk (pl. Detergens sulphuratum FoNo, Kerium, Selsun, Nodé DS, stb. közül választhatja ki mindenki az éppen megfelelőt) . Kerülni kell azokat a termékeket, amelyek a fejbőr viszketését okozzák hajmosás után. Fontos a higított samponnal történő, gyakori hajmosás, az első hetekben naponta. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, vagy súlyosbodnak, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki további, erősebb kezelést alkalmaz majd.

Dr. Kiss Borbála bőrgyógyász

Kérdés: 2008. február 09., 13:46; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:22
Kérdések és válaszok: Szépségápolás
Szivmütét utáni hajhullás
Tisztelt Doktornő! Március 1-én mechanikus billentyüt ültettek be és sikeresen meggyógyultam. amiért álldom az Orvos kezét. Viszont egy hónapra...
Hajhullás és csontrikulás
Csontritkulásba szenvedek, kb: 6-éve, Bonviva amit injekció formájában kaptam 3-havonta. Májusba Ibandronsav vénás injekciót kaptam és a hajhullás...
Hajhullás, góckutatás és mandula...
Évek óta hajhullással küzdök.Átestem a góckutatáson is. Mandulaműtéten is túlestem 4 hónapja, mert tályogos volt a mandulám és elég nehezen...
hormonprobléma?
Tisztelt Doktornő! azt szeretném kérdezni, hogy a következő észrevételeim hormonproblémára utalnak e? A hajam nagyon hullik (se vitamin, se vas...
Hajhullás stressz nélkül
Az a panaszom, hogy mostanság eléggé sokat hullik a hajam. olvastam, hogy napi kb. 100 hajszál még nem vészes, bár én soknak tartom. Akárkit...