• Alkohol

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! Doktor Úr!

        Sajnos édesapám már 25 éve alkoholproblémákkal küzd és az elmúlt 1, 5 hónapban nagyon rossz állapotba került.
        Lefogyott, mindent kihányt, hasmenése volt, nagyon nagy hasi fájdalmai voltak, és mielött orvoshoz fordult 2009, 04, 12,
        már vért is hányt, és egyfolytában vérzett a végbélből is. A kórházban gyomortükrözést csináltak nála, laborvizsgálatokat, általános vizsgálatokat majd hazaküldték azzal az utasítással hogy keresse fel háziorvosát.
        A háziorvos annyit mondott hogy ha nem akar rövid időn belül meghalni akkor egy kortyot sem ihat.Szeretném tudni hogy valójában milyen állapotban van az édesapám. A kórházi papirján ez áll:
          2002decemberében és 2003 decemberében is kezelték Hepatopathia alc., Aethylizmus chr., Praedelirium tremens, Hipertonia, Thrombopenia, Onychomycosis diagnóziokkal.
           Conjuctiva békés, sclere sárga, felső törzsön csillagnevusok, pulmo felett érdes alaplégzés hallható, tompulat, crepitatio nincs.
        Hepar tenyérnyi maius.Vérkép elfogadható.
           Gastroscopia:Pylorus kerek szabályos.Bulbus, postbulbaris duodenum eltérés nélkül. Mallory Weis syndroma.
        Acut erosiv antrum gastritis.
            Vélemény, megjegyzés:
        Haematemezis. Mallory Weis syndroma.Cirrhosis Hepatis.

        Kapott gyógyszereket (Apofamotidin, Cerucal)és jobban érzi magát persze nem is iszik, de ez nem szokott sokáig tartani.
        Szeretném kérni hogy ha lehetősége engedi írja meg nekem mi is édesapám betegsége, tényleg ilyen súlyos-e ahogy a
        háziorvos mondta, és hogy ha nem inna soha többé még meggyógyulhat-e?!

        Köszönöm szépen:Némethné Paulics Diána!

        WEBBeteg szakértő válasza a alkoholbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírtak alapján előrehaladott májelégtelensége van az édesapjának (bár ehhez egyéb laborparaméterek ismerete is szükséges lenne). A gyomortükrözés lelete nem vészes, a Mallory-Weiss szindróma az eröltetett hányás miatti nyelőcső nyálkahártya-berepedés okozta vérzés, melynek ismétlődési hajlama nem túl magas. Azonban abban igaza lehet a háziorvosnak, hogyha tovább folytatja az alkoholfogyasztást hónapok, pár év alatt halálhoz vezethet a betegség. Ha abbahagyja az ivást, az állapota várhatóan javulni fog, bár a mája már teljesen nem fog regenerálódni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-20 15:26:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy sehová, nem csinál semmit, csak iszik és egész nap alszik. Normális ez? Ez az...
        Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van. Ebből a két kicsi (ikrek; 12) versenyszinten sportol (egyik kosarazik, a másik kézilabdázik). A két...
        Kedves Doktornő! Olyan kerdesem lenne, hogy mekkora a valos veszelye annak, hogy ha alkalomszeruen 1-2 havonta 1x fogyasztok marihuanat illetve amfetamin akkor tartos pszihozis alakuljon ki? Mennyivel veszelyesebbek ezek a szerek mint az alkohol?...
        Tiszteletem! A kérdésem az lenne hogy hány hétig kell egyfolytába mindennap egy keveset (nem részegségig) alkoholt inni ahhoz, hogy az ember rákapjon, és elvonási tünetek jöjjenek elő? Antialkoholista vagyok, az egyik barátom féltem...