Szemnyomás

Tisztelt Doktornő! A múltkor voltam szemészeti vizsgálaton, ahol a szemnyomásomat is megmérték. Mindkét szememnél 20 mmHg. Úgy tudom, hogy ez a normális érték felső határa. Ilyen értéknél szükséges lehet szemnyomás-csökkentő cseppek használata, vagy ez az érték még normálisnak tekinthető? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza a szemnyomás témában

Tisztelt kérdező! Először is "egy mérés nem mérés", meg kell ismételni a mérést - esetleg a pontosság kedvéért más módszerekkel is, vérnyomás méréssel kiegészítve is. A szemcseppek önmagukban nem a szemnyomást hivatottak kezelni, tehát még nagyon alapos kivizsgálás szükséges: látótér, CFF, látóidegfő állapota, idegrost réteg tulajdonságai OCTvel, csarnokzug vizsgálata stb. Ezen vizsgálatok eredményeit együtt kell értelmezni a zöldhályog diagnózisának felállításához a szemnyomás kontrollált értékeivel és csak ezt követően kell mérlegelni a szemcseppes kezelés indikálását.

Kérdés: 2011. október 21., 12:00; Megválaszolva: 2011. október 22., 10:02
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?