• Bates-tréning

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Úr! Mi a véleménye a Bates-féle látástréningről? Én 10 éve vagyok szemüveges (most 20 vagyok). Tavaly októberben kaptam meg az új szemüvegemet a következő értékekkel: Bal: -4, 5 +1.0 cyl; Jobb: -3, 75 +1.0 cyl. Akkor döntöttem úgy, hogy én is kipróbálom ezt a Bates-féle tréninget. Végleg félretettem a szemüvegemet- ugyanis a tréning szerint a teljes gyógyulás ill. jelentősebb javulás csak így lehetséges. 1 évig majdnem napozta végeztem a gyakorlatokat. Nemrég voltam a szemészeten, és elképedtem, amikor megkaptam az eredményeket: Bal: -3, 5 cyl. -0.5 cyl.; Jobb: 3.0 cyl. -1.0 cyl. Ez most tényleg a szemtréningnek köszönhető, vagy nem kéne mindenképpen annak tulajdonítani. (Szemüveg az utóbbi egy évben egyáltalán nem volt rajtam- és az utóbbi 10 évben folyamatosan romlott). Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Papp Júlia válasza a szemtréning témában

        Tisztelt kérdező! Véleményem szerint a tréning, szemtorna inkább a szemüveg hiány okozta subjektív tünetek enyhítésére való - önmagában a szem fizikai adottságait, fénytani, fénytörési sajátságait nem tudja módosítani. 20 évesen szerencsére stabilizálódni szokott a rövidlátás mértéke. A cylinderek módosulását figyelembe véve nincs akkor megdöbbentő javulás a szemüveg dioptria értékében. Jobb szemen: pl. az egyik tengelyben -4, 5D+1, 0D=-3, 5D (hasonlóan a második vizsgálati értékhez, ahol ebben a tengelyben -3, 5D-t mértek). Az erre merőleges tengelyben az első alkalommal -4, 5D volt, második alkalommal -3, 5D-0, 5D=-4, 0D. A másik szemen is közel hasonlóan.


        Kérdés: 2011. október 06., 13:49; Megválaszolva: 2011. október 10., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: