Glaukóma várandósan

Hamarosan gyermeket szeretnénk a párommal, de jelenleg magas szemnyomás miatt xalatan szemcseppet kell használnom. Úgy tudom, hogy ezt a cseppet nem lehet várandósan használni. Igaz e, hogy ennek a szemcseppnek magzatkárosító hatása van, illetve van e olyan szemcsepp, amit ilyenkor biztonságosan lehet használni? Ha nem használok szemcseppet, akkor a szemem mennyit romlik? Kb. fél éve vették észre a szemnyomás emelkedését, ami nem túl magas 22-24 volt. Látótér vizsgálat során, csak a szélén volt egy kis látótérkiesésem. Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Csilla

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza a glaukoma témában

Tisztelt kérdező! Az Önhöz hasonló esetben érdemes más típusú szemcseppre (pl. B blokkoló)áttérni, megnézni, hogy így normál tartományban van-e a szemnyomás. Bár egyik szemcseppet sem javasolják a várandosság alatt. A cseppentés során figyelni kell, hogy a könnypontra rányomva meg kell akadályozni a garatra való lefolyást és a fokozott felszívódást. Érdemes a látóteret szorosabban ellenőrízni. (Érdekes, hogy a babavárás alatt a szemnyomás csökkenni szokott szemcseppes kezelés nélkül is - hasonlóan a vérnomáshoz.)

Kérdés: 2011. szeptember 30., 06:54; Megválaszolva: 2011. október 03., 16:39
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?
Van okom ettől tartani?