• Látászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakorvosok! Kb. fél éve tapasztalok közelre nézéskor, nem vibráló LCD monitorú számiitógép előtti munkavégzésem, elfoglaltásom során látáskiesést a bal szememen. Alapból a bal szemmel, látásomat nem zavaróan, pislogáskor, ahogy kinyiilik a szemem, világos homogén felületeken mintha laza szerkezetű hajszálér szerű vonalakat látnék. Ha pár órán át dolgozom gép előtt, akkor elöször mintha csillagok jelennének meg a bal szemem előtt, majd ezek összefolynak egy sűrű hajszálerezetűségre emlékeztető szinte teljes bal látóteremet centrálisan kitakaró folttá. Ha ezt megelőzően, a csillagok megjelenésekor becsukom mindkét szememet (nem elég csak az egyik), akkor elmúlik a probléma, ha nem, akkor továbbfejlődik az előbb leiirt módon, majd kialakul egy ködös látás, majd elmúlik a látótér kiesés, de a köd megmarad, s ekkor szivárványos fénykarikák jelennek meg a fényforrások körül. Ha nem nézek közelre, akkor tud teljesen elmúlni a probléma. Kb. amióta ez fent áll, fél éve előfordul bal oldali fejfájásom és bal szemgolyó mögötti fájdalmam is, de nem tudom egyértelműen összerendelni a látáskiesésemmel. Jártam kardiológián, szemészeten többször, neurológián többször, gégészeten, koponya MR, MR-A, CT, karotis doppler készült, gyakran ellenőrzöm a vérnyomásomat és cukromat., de sehol nem találtak a látáskieséssel összefüggésbe hozható eltérést. A probléma kiindulási körülményeinek hijján orvosi rendelőben nem volt produkálható ezen állapot, folyamat. Mit javasolnak, mert ez igen megneheziiti, közel ellehetetleniiti a munkavégzésemet...? Válaszukat várom és előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kerdezo! nagyon orulok, hogy ennyire alaposan koruljarta a problemat. Bennem is ezek a kivizsgalasi iranyok vetodtek fel. Neurologiai ok, fejfajas is allhat a hatterben - valoszinuleg ezt is kizartak. Atmeneti keringesi zavar allhat a hatterben - cardiologiai, nyaki ultrahang vizsgalattal zarhato ki. A pislogassal osszefuggo panaszok okai lehetnek szemfelszini elteresek, konnyfilm instabilitas miatt. Ilyen esetben mukonny keszitmenyeket alkalmazni. Emellett a latoideg funkcioit es a szemnyomast lehetne ellenorizni - valoszinuleg ez is megtortent a szemeszeten.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 13., 22:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 18., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: