• Szürke hályog műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Egy idős bácsi(89) egyik szemén szürke hályog van, és szeretné, ha megműtenék neki. Ahogy én tudom ez egy rutin műtétnek számít manapság, kockázatok nélkül. Ennek ellenére a családja ellenzi ezt a dolgot, merthogy a szíve nem fogja bírni és hogy a szemére gyakorolt nyomás miatt ott fog maradni a műtőasztalon és hiába nem altatják, akkor is bele fog halni. Ugyanis állítólag szívbeteg a bácsi. Egy ismerősöm, aki egészségügyben dolgozik megerősített abban, hogy ő nem tud olyan súlyos szívelégtelenségről, ami miatt ne lehetne megcsinálni ezt a műtétet,és azt is elmondta, hogy ez a műtét pont azért jó, mert bármilyen korban el lehet végezni, mert nincsenek nagy kockázatai, emellett van egy nagyanyám(63), és egy dédnagyanyám(84) akiknek szintén megcsinálták és kutya bajuk. Én másként látom a helyzetet és szerintem nem lehet baja a bácsinak egy ilyen műtéttől. Ön szerint lehet bármilyen baja a bácsinak ettől? Köszönettel:

        Dr. Papp Júlia válasza a szürke hályog témában

        Tisztelt kérdező! Az első felvetésre reagálok gyorsan: Ilyet nem lehet kijelenteni, hogy valamilyen beavatkozás kockázat nélküli! (Még az injekció, vérvétel stb. minden bizonyos kockázattal jár nemhogy a szem megnyitásával járó műtét!) Több dolgot kellene figyelembe venni: 1. Az ismerőse mennyire tudna együtt működni a műtét alatt - mennyire kell figyelni, mozdulatlanul nyugodtan feküdni. 2. Milyen érettségű, előre haladottságú a szürkehályog - bár az új ultrahangos technikánál is inkább csak a műtéti menetnek a módját határozná meg. 3. Ma már általában szemcseppes érzéstelenítésben végzik a műtéteket - tehát nem szükséges injekció és nyomás a szemre. Ugyanakkor ehhez az szükséges amit az 1. pontban leírtam a pontos kooperáció. Érdemes lenne a bácsival és a műtétet (esetlegesen) végző orvossal is megbeszélni mindent. Nagyon fontos, hogy a bácsi is akarja a műtétet és tisztában legyen a beavatkozással és az utógondozással.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 15., 16:54; Megválaszolva: 2011. május 17., 11:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés