Kancsalság

2 hónapos kisfiam szemei időnként bekancsalítanak. Voltunk szemészeten: a fényt nagyon szépen követi szemeivel le-fel, jobbra-balra, mindkét pupilla fényre jól reagál, szemfenék vizsgálatakor különösebbet, szervi eltérést nem találtak, és mindkét szemnél ugyanakkora dioptriát mértek, ami a doktornő szerint kb 3-3, 5 volt. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez nem túl sok, úgy tudom, a babák, kb +2, 5 dioptriával születnek. Lehet, hogy szemüveges lesz a kisfiam? A doktornővel abban maradtunk, hogy 1 hónapon át naponta felváltva takargassam a szemét, utána kontroll, bár elképzelhető az is, hogy optikai kancsalságról van szó. Tisztelt kérdező! A doktornő nagyon alaposan járt el, a biztonsági váltott takarás utáni kontroll során már többet lehet tudni. De szerintem még annyira kicsi a kisfiú és néhány hónap alatt nagyon sokat változhat mind a fénytörés mind a kancsalítás. Ennyi idős korra még ki sem alakult a kétszemes látás. A vizsgálat kivitelezése is nehezebb és a nem pontos fixálás is okozhat jelentősebb eltérést. Ennyi adatból még korai lenne bármilyen következtetést levonni a kancsalságot vagy a szemüvegességet illetően. Addig is gratulálok, nagyon sok örömet kívánok a kisfiához és még egy kis türelmet a kérdés eldőléséhez. Tisztelt Doktor Nő/Úr! 4 hónapos kisfiammal ma voltunk kontrollon, mert még mindig időnként bekancsalít, de talán már ritkábban, mint korábban. 1 hónapig takargattam a szemét felváltva. Szépen követ a szemével, de mikor doktornő fénnyel belevilágított a szemébe, azt mondta, nem egyforma helyre esik a fény, mert mikor az egyik szemével fixál, miközben középre esik a fény, a másikon nem középre és fordítva. Így a takargatást tovább kell folytatnom, 1 hónap múlva kontroll. Azt mondta doktornő, következő alkalommal pontosan megméri a fénytörési hibát is, így előtte atropint kell a Kicsi szemébe cseppentenem. Azt mondta, lehet, hogy esetleg szemüveget fog kapni, főleg mivel a két szem váltott takarásánál nem egyformán viselkedett, a jobb szem takarásánál nyűgös lett és nem akart 1-2 óráig mosolyogni, kommunikálni, de végül mindig belejött, míg a bal szem takarásánál nem volt probléma, tulajdonképpen fel sem vette. Mit gondol, lehet, hogy szemüveges lesz? Ugye kinövi a kancsalságot? A leírtak tényleg arra utalnak, hogy kancsal? Mikor múlik ez el? Nem szeretném, hogy szemüveges legyen, azt meg főleg nem, hogy kancsal! Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza kancsalság témában

Tisztelt kérdező! A szemüvegesség kérdésével ne szaladjunk előre, várjuk meg a pontos lemérést és annak eredményét. (A dioptria még ezután is nagyon sokat változhat.) Nagyon fontos, hogy nem egyformán reagált a szemtakarásra, ami annyit jelent, hogy elképzelhető, hogy nem egyformán lát jól a kis szemeivel. A fényreflex más helyre vetülése a kancsalságot vetheti fel. Nagyon időben vannak még a vizsgálatokkal, így a kicsit időben kezdték kezelni. A biztonságos, stabil kétszemes látás fél-egy éves korra alakul ki. Odáig előfordulhat, hogy időnként kancsalít az apróság.

Kérdés: 2011. február 24., 20:51 ;Megválaszolva: 2011. február 28., 08:17
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szédülés.- szemmozgató izmok
Tisztelt Doktor úr! Időnként enyhe szédülést érzek. Labor, széklet eredményeim teljesen rendben vannak. Kardiológián EKG, 24 órás...
tompa látás
A jobb szememen (kancsalság miatt) születésemtől kezdve tompa látás van. A szakorvos tájékoztatása szerint arra a szememre egyáltalán nem látok....
Szemfájdalom, kancsalság
Tisztelt Dr.Úr! Kicsi koromtól a jobb szemem befele kancsalított, így kamaszként megoperáltattam.1997-ben a SOTE Klinikán egy professzor műtött...
Kancsalság elleni műtét vakság...
Tisztelt Zoltán! Gyermekkoromban egy baleset következtében elvesztettem látásom egyik szememre. Ez a szemem jelentős mértékben kancsalít. Jó...
Kell-e ilyen erős szemüveg?
Tisztelt Doktor Úr! Lányunknak, az 1 éves rutin szemvizsgálaton azt állapították meg, hogy szemüvegre van szüksége. Ennek oka, a 2 szem közötti...