Szemromlás és foci

Kedves Szemorvos! Szeretnék egy szemmel kapcsolatos kérdést feltenni. Kisfiam 13 éves, labdarugó szeretne lenni, ha lesz lehetősége. Sajnos a szemészeten kiderült, kb 1 éve, hogy el kell mennünk megnézetni, és a jobb szeme -1, a bal pedig -1.5 mérésü lett. A doktornó azt mondta, hogy evvel nyugodtan sportolhat, táblához iskolában használja a szemüveget. Kicsit most megijesztett mnket a sportorvos, hogy már -2-nél nem ajánlják a focit neki, de a kerületi szemész doktornő nem látta ennyi kritikusan a helyzetet. Ön szerint tudunk valamit tenni, esetleg, hogy ne romoljon nagyon, és Ön szerint kb. mekkora romlásnál kell már abbahagynia? köszönöm válaszát, anyuka

Dr. Papp Júlia válasza szemészet témában

Tisztelt kérdező! Több felől is meg lehet közelíteni a kérdést. Az Ön 13 éves nagy fia kisfokú rövidlátó. Sportolás közben (főleg küzdősportok) a rövidlátók ideghártyája lehet veszélyben, mert az ütés, rugás, a labda esetleg látóhártya szakadást, leválást okozhat. Ennek az esélyét nehéz megítélni, de önmagában nem a dioptria értéke határozza meg hanem a látóhártya állapota. a látóhártya állapotát pupilla tágításban körben alaposan meg kell vizsgálni és ha nincs elvékonyodott, gyanús terület akkor ugyanannyi az esélye a látóhártya leválásra mint a nem szemüveges társai. Ha majd nő a dioptria és már nagyon zavarja a látásélesség változás, szóba jöhet esetleg a kontaklencse kérdése. DE a rendszeres szemészeti kontroll akkor is elengedhetetlen!

Kérdés: 2011. február 24., 12:33; Megválaszolva: 2011. február 28., 08:03
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Fényes homályos folt látás
Tisztelt Doktor Úr! Délután pihenés, fekvés közben főként a jobb szememnél megjelent egy homályos folt, de mindkét szememnél érzékeltem a...
Mi lehet ez a szememnél?
Tisztelt Dr. Úr! A kérdésem a következő. Mai napon vettem észre, illetőleg nem tudom mióta van (lehet mindig) , csak nem figyeltem fel rá. A...
Kis csepp Canesten került a szembe
Tisztelt Doktor Úr! Feleségem (72 éves) szemébe - véletlenül, 3 órával ezelőtt - egy kis csepp Canesten került. Viszkető szemét azonnal...
Szembetegség
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Körülbelül 10 éves korom óta tart ez az életemet nagyban befolyásoló betegség amire máig nem kaptam választ/diagnózist....
Szem
Jo napot! Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy a jobb szemem kisebbnek tűnik mint a bal! Magas vérnyomásom van amire Coverexet szedek.Semmi fájdalmat...