Rövidlátás

Jó napot! 17 éves fiú vagyok. Oktoberben felraktam poénból az egyik osztálytársam szemüvegét s csodák csodájára jobban láttam vele, ezért elmentünk egy szemorvoshoz. Azt mondta, hogy rövid lató vagyok, azőta szemüveget hordok (-0, 5 illetve -0, 75 dioptrias) . Azt is mondta az orvos, hogy egy két év mulva elmulik a rövidlátásom. Azt figyeltem meg, hogy amióta hordom a szemüveget egyre rosszabbul látok nélküle. Vajon ha nem hordanám a szemüveget akkor is elmulna a szemhibám 1-2 év mulva? És valamit tehetek én (hallottam valamilyen szemtornáról, esetleg gyógyszerek)? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza rövidlátás témában

Kedves kérdező! (Kísértetiesen hasonló kérdés érkezett már hozzám.):)

Nagyon fontos lenne a kályhától elindulni - ellazult szemizmokkal (pupilla tágítás) , kipihenten stb. érkezni a szemészeti vizsgálatra. A fénytörés pontos lemérése után eldől, hogy szükséges-e egyáltalán szemüveg, ha igen milyen erősségű, milyen jellegű. A "szemhiba" a szemüveg viselésétől függetlenül meg van, igazából lényegesen nem lehet befolyásolni. Ha valóban rövidlátó (mínuszos) , akkor a fénytörési hiba nem szokott elmúlni (általában a növekedéssel együtt fokozódni szokott) . A különböző szemtornák a szemizmok komfortossága miatt segíthetnek.

Kérdés: 2011. január 27., 15:34; Megválaszolva: 2011. január 31., 20:49
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon