Rövidlátás

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő 17 éves fiú vagyok, még suliba járok. Oktoberben poénból felprobáltam az egyik osztálytársam szemüvegét, és legnagyobb meglepetésemre tisztában láttam. Elmentünk egy szemészhez, aki azt mondta, hogy rövidlátó vagyok, és hogy szemüveget kell hordjak (-0, 5 illetve -0, 75 dioptriás) , azt is hozzá tette, hogy egy két év és elmulik. Amiota hordom a szemüveget azt veszem észre, hogy sokkal rosszaban látok nélküle! Azt szeretném megkérdezni, hogy ténleg elfog mulni a látási hibám? Szükséges ezért a szemüveg hordása? (vagy csak azért kell hordjam hogy most jobban lássak) Létezik esetleg valami gyakorlat, gyógyszer vagy akármi ami segithet?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza látászavar témában

Kedves kérdező! Ilyen fiatal korban a szem még "túl" jól alkalmazkodik. Tehát valóban, felvéve a mínuszos szemüveget a tárgyak kontúrja, a környezet élesebbnek tűnik. Ennek ellenére véleményem szerint a legbiztosabb, még ilyen életkorban is a pupilla tágításos lemérés. A szembogár tágító szemcsepp ellazítja a szemizmokat és így pontosan meghatározható az igényelt dioptria. A "-" jellegű szemüveg szükséges az éleslátáshoz és általában nem szokták kinőni (az igazi rövidlátók esetében a növekedéssel szinkron fokozódni szokott a dioptria mértéke) . A pontos mérési eredménytől függ a továbblépés iránya.

Kérdés: 2011. január 26., 19:48; Megválaszolva: 2011. január 31., 20:43
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon