Látás

Tisztelt Doktornő/Úr! 15 éves korom óta (36 éve) kemény kontaktlencsém van (ugyanaz a pár, semelyik szemész nem hiszi el) , csak polírozva volt. (Győrffy professzor csinálta) 3-4 éve elkezdődött a szokásos öregedési folyamat, a közellátásom romlani kezdett, távolra sasszemem van lencsével még mindig. Tanárként már nem tudom korrigálni sehogy az olvasást, a szemorvos által fölírt szemüveget föltéve a lencsés szememre próbálkoztam, de csak pontos cm-rel jó, közelebb-távolabb nem, pár perc múlva már húz, fájni kezd a fejem, szóval tragikus a látásom. Ez a probléma tényleg nem oldható meg jól, csak lézeres multiműtéttel, ami anyagilag kizárt nálam?! Vagy van olyan kemény lencse (lágyat nem fogadok el) , ami korrigálni tudja az öregségi szemromlásomat is? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza látászavar témában

Tisztelt kérdező! Sajnos a szemünk tökéletes alkalmazkodó képességét idősebb korban csak "silány" eszközökkel tudjuk pótolni. Valóban igaz, hogy az így kiválasztott dioptria által nyújtott éles látás csak adott távolság tartományokra érvényes. Több javaslatom lenne: annak ellenére, hogy teljesen elzárkózik a lágy lencséktől legalább egy esélyt adnék az új fejlesztésű progresszív lencséknek. Legalább egy illesztés erejéig.

A másik lehetőség megtartva a kemény kontaktlencséjét nem sima olvasó szemüveget hanem "0, 0D-ra" beállított progresszív vagy munka progresszív (nagyon fiatal és ez ideális) szemüveget kellene kipróbálni. Több dioptriát és így - bizonyo kompromisszumok árán ugyan - nagyobb távolság tartományban nyújtana éles látást. A lézeres műtét sajnos nem tudja megoldani a szemlencse közeli alkalmazkodását. Tehát csak a távoli (kemény lencséjét) korrekcióját lehetne vele kiváltani, az olvasó korrekciót NEM!

Kérdés: 2011. január 11., 15:53; Megválaszolva: 2011. január 12., 13:24
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon