• szemüveg

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T Dr nő a 9 éves kislányomnak szemüveget irtak fel a szemészeten mindkét szemére +0.75 ös drioptriát. Ennek ellenére a Dr nő aki megvizsgálata többszőr hangsúlyozta, hogy a látása ennek ellenére jó. Azt is mondta hogy lehetőleg állandóra horja de ha nem akarja akkor iskolába mindenképp! A kérdésem az lenne hogy mért mondta a dr nő hogy a látás jó ha mégis szemüveg kell neki? Ill ezt a minimális dripotriát kinőheti? vagy megmarad neki idősebb korára is? köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemüveg témában

        Tisztelt kérdező! A kislánynak jó, azaz 100%-os mindkét szemén a látása - ez független adat attól, hogy segédeszközzel (szemüveggel vagy kontaktlencsével) vagy esetleg mindenféle segítség nélkül is ennyi a látása. Ezt a minimális dioptriájú szemüveget javasolt folyamatosan hordani - kivéve esetleg torna órát, sportolást stb. Ennyi idős korban ennek a minimális dioptriának hiányát a szem az izmok erőltetésével le tudja küzdeni - de fontos tüneteket fejfájást okozhat. Nehéz jóslásokba bocsátkozni a dioptria változását illetően. Gyakori ugyanakkor valóban, hogy ezt a minimális + dioptriát a kamaszodás során kinövi a gyerek és nem lesz szükség szemüvegre (sőt ritkán ahogy nő néha még rövidlátóvá (- dioptria) is válhat).


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-17 14:55:28; Megválaszolva: 2010. március 17., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: