• Mikor vigyem gyer, ekemet szemészhez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Papp Júlia!

        Örülök, hogy emailben megkereshetem Önt, és tanácsot kérhetek.

        Van egy egy éves kisfiam, aki születésétől fogva a bal szemével néha befelé bandzsít. A fél éves kor sem hozott különösebb változást. Még mindig rajtakapom, hogy nem teljesen együtt állnak a szemek. Nagy gond talán nem lehet, mert mindkét szem mozog, csak néha bizonyos szögből látszik befelé a szeme. Talán a kis szemizmok gyengék? Le szabad kötni otthon a gyerek  jól látó szemét, vagy feltétlenül szükséges a vizsgálat? Mikor vigyem szemészhez?   Milyen vizsgálatok várnak esetleg ránk? Gyerekorvosunk másfél éves kor előtt nem javasolja a vizsgálatot, de félek, hogy az időhúzás megnehezíti a gyors regenerálódást.

        Kérem mielőbb válaszoljon, mert már írtam többször, és választ nem kaptam!

        Előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Vargáné

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! Való igaz, hogy másfél éves korban jobban lehet vizsgálni a gyermeket, többféle műszeres vizsgálat elvégezhető, jobban együtt működik az orvossal a kicsi. Ugyanakkor szerintem érdemes már egy évesen is elvinni, mert az alapvető, legszükségesebb vizsgálatok így is elvégezhetőek. Pupilla lámpa fényreflexének megítélése váltott takarás és kétszemes látás mellett. Ezzel a kancsalítás meglétére és mértékére lehet következtetni. Fontos lenne a pupilla megtágítása és a szemfenék alapos megtekintése, esetleg nyugodtabb babáknál a fénytörés mérése is (ezzel nem késünk ha később lehet elvégezni). A szemcseppel megtágított pupilla melletti vizsgálat azért fontos, mert ritkán más nagyon fontos ok, betegség is állhat a kancsalítás mögött! (szemlencse, üvegtest vagy ideg- és érhártya elváltozások) - amiket mindenképpen ki kell zárni. Addig az otthoni takarást nem érdemes elkezdeni, mert fontos az szemtakarás napi időtartama és az aránya is.


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-11 08:56:35; Megválaszolva: 2010. március 11., 08:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: