• Mikor vigyem szemészkez kancsalság miatt a gyereket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webdoktor!

        Gyermekem már 11 hónapos elmúlott, de bal szemével néha még mindig befelé néz. Hat hónapos kora előtt szinte minden képen a bal szeme beljebb volt. Azzal nyugtattak, hogy ez majd beáll. Igaz javult a helyzet, de nem tökéletes még most sem. Nagy gond nem lehet, mert minden irányban mozgatja mindkét szemét, csak néha bizonyos szögből nem párhuzamosak a szemei. Most a gyerekorvos azt javasolta, hogy várjak másfél éves korig, de mindenhol azt olvasom, hogy minél előbb el kell kezdeni a kezelést, annál rövidebb ideig tart a regenerálódás. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor vigyem orvoshoz, ill. leköthetem -e a jól látó szemét itthon vagy ezzel kárt okozhatok-e? Ha le szabad kötni, akkor arról részletes tájékoztatást is kérnék!

        Várom válaszát! Előre is köszönöm.

        Tisztelettel: Vargáné

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! Sokszor tűnik az apróság kancsalnak néhány hónapos korában amikor még az orrgyök laposabb és szélesebb. A kancsalítás megítélésénél nagyon fontos, hogy szembe álljunk a kicsivel és úgy nézzük meg, hogy a pupilla lámpa fényének elhelyezkedését. Ha szimmetrikus a fényreflex, akkor párhuzamos a szemállás - a kicsi nem kancsalít. Gyakran becsapós, ha kissé oldalról figyeljük a szemeket. Személyes véleményként, minél hamarabb jobb megnézetni a gyermeket. 18 hónapos kor előtt bár nehezebben lehet megvizsgálni, fáradékonyabb a baba, túl kicsi még sokféle műszeres vizsgálathoz stb. DE a kancsalításnak -  ha valóban fennáll - nagyon ritka, egyéb okai is lehetnek amelyek kezelését minél hamarabb érdemes elkezdeni (esetleg valamilyen fejlődési rendellenesség, veleszületett lencse eltérések, ideghártya és érhártya elváltozások stb. állhatnak a háttérben). A takarásnál fontos, az arány és az időtartam, valamint, az hogy csak az egyik szemet vagy váltva mindkettőt kell-e takarni. Ezzel feltétlenül megvárnám az első vizsgálatot.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-05 09:11:46; Megválaszolva: 2010. március 05., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: