• befolyásolja-e a szemem gyógyulását

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztlet Dr. Papp Júlia! Kötőhártya gyulladásra az orvosom Garazone cseppet írt fel. Ennek tájékoztatójában van írva, hogy tájékoztassam az orvosomat arról, hogy cukorbeteg vagyok-e, illetve volt-e felmenőim között szürkehályog vagy zöldhályog. Viszont nem kérdezte meg ezeket az orvos, én pedig nem tudtam, hogy mondani kéne. Idős nagymamámnak (83) most volt valamilyen színű hályoga, illetve dédimamámnak idős korában 70 és 91 éves között volt valamikor. Cukorbetegség: nem tudom, az vagyok-e, de van rá esélyem. A nagypapám egyik testvére cukorbeteg középkora óta, de lehet, hogy a nagypapám is cukorbeteg lenne, ha nem vigyázna annyira az étkezésére. Én sajnos nem vigyázok eléggé, mert olyan rossz a víz nálunk, hogy helyette nagyon sok cukros teát iszom, és viszonylag savasan étkezem (de igyekszem ezen javítani). Ezért van rá esély, hogy cukorbeteg vagyok, de tényleg nem tudom. Most 20 éves vagyok. Használhatom-e így is a szemcseppet?

        WEBBeteg szakértő válasza a szemcsepp témában

        Tisztelt kédező! A Garazone csepp egy nagyon jó kombinált szemcsepp, melyben az egyik fontos hatóanyag a szteroid gyulladás csökkentő. A szteroid összes esetleges mellékhatását fel kell tüntetni minden készítményen - ezek közé tartoznak valóban a szürkehályog, zöldhályog a szemnyomást emelő hatás miatt Valamint szisztémás hatások közül a vérnyomásra és vércukorszintre kifejtett hatását kell kiemelni. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az említett mellékhatások kifejlődéséhez hosszú kezelés és nagy dózisok szükségesek. 1 mg dexamethason van 1 ml szemcseppben - ez pedig kb. 30 cseppnek felel meg. 1-1 cseppben kb. 0, 03 mg hatóanyag van. A kötőhártyából szisztémásan ennek is csak a töredéke szívódik fel. Vannak betegségek amikor nem tudjuk nélkülözni ezt az igen erős gyulladás csökkentőt. Alkalmazása nélkül több probléma alakulna ki. A szemészeti betegségek, gyulladás miatt alkalmazott szemcseppeknél tartós alkalmazás (heteken át) során időnként ellenőrízni kell a szemnyomást és a szemlencse állapotát. A csepp használatának felfüggesztése után viszont a szemnyomás rendeződik és a lencse is tisztulni szokott valamelyest. Azért ettől függetlenül az étkezésre érdemes odafigyelni.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-02 15:59:31; Megválaszolva: 2010. március 02., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: