• Kancsalság kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím!

        Megszeretném kérdezni, hogy kisfiamat mikor vigyem kancsalsággal szemész orvoshoz? Már 11 hónapos és a bal szemével gyakran befelé kancsalít. A gyerekorvosunk másfél éves korig türelemre intett minket, de mindenhol azt olvasom, hogy minél előbb el kel kezdeni a kezelést. Esetleg a letakarást. Ha én takarom le itthon a szemét, akkor okozhatok neki gondot? Mennyi ideig lehet takarni? Tudják egyáltalán ilyen pici gyereknél pontosan megállapítani a problémát?

        Várom mielőbbi válaszát!

        Köszönöm.

        Tisztelettel: Vargáné

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! Annyiban mindenképpen igaza van a gyermekorvosnak, hogy még ennyi idős korban nem maradtak le semmiről, takarással jelentősen javítható a látás - és ilyen idős korban valóban nehézkes megvizsgálni és pontos lemérést végezni az apróságoknál. Ugyanakkor viszont, ha már egyételműen kiderült, hogy kancsalít és még egyszer sem volt szemészeti vizsgálaton (más okból sem: átfecsekendezés, koraszülöttség miatti gondozás stb.) akkor szerintem már érdemes elindulni: Időpontot kérni. Pupilla tágítás alatti pontos fénytörés lemérés és a kancsalítás megvizsgálása nélkül otthon még nem érdemes elkezdeni a takarást, mert amint Ön is írta nagyon fontos az időtartam és az arányok betartása. Azért is nagyon fontos a szemészeti vizsgálat és a pupilla tágítás, mert utána kell járni a kancsalítás okának is! pl. szemüveggel korrigálható fénytörési hiba, fejlődési eltérés vagy esetleg az ideghártya bármilyeen elváltozása.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-28 15:38:41; Megválaszolva: 2010. február 28., 15:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: