• szemprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        A kedvesemnek van egy ritka szembetegsége. A nevében sem vagyok biztos, talán szemtartóizom-gyengeség. Ez abban nyilvánul meg, hogy ha pl áll vagy ül (tehát a felsőtest függőleges tartásban van), a szemeit nem tudja fixen tartani, hanem kissé "ugrálnak". Ez nem elsősorban azért zavarja, mert nem tud farkasszemet nézni, hanem mert nem lát élesen tőle sem közelre (orrával böködi a kisbetűs írást), sem távolra. Valószínűleg e betegség nélkül is rosszul látna, de az "gyógyítható" lenne szemüveggel. Igen ám, de mivel van ez a szemtartóizom gyengeség, semmilyen szemüveg nem segít! Most 29 éves, utoljára gyermekkorában voltak szemorvosnál (még külföldön is), de akkor nem tudtak rajta segíteni. Kérdésem lenne, hogy tart-e már ott a (szem-)orvostudomány, hogy gyógyítani tudja ezt a betegséget? Nagyon hálás lennék bármilyen érdembeli hozzászólásért, tanácsért! Előre is köszönöm, Márk

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A leírás alapján a nystagmus (szemtekerezgés) diagnózisa vetődött fel bennem. Ezt valóban gyakran kísérheti rossz látásélesség. Érdemes lenne kontroll szemészeti vizsgálatra elmenni, mert érdekes tapasztalat (tudományos magyarázatot nélkülözve), hogy egyes típusú nystagmusokban a prizmás szemüveg segíthet. A szemizmokat befolyásoló Botox injekcióval is folynak vizsgálatok.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-26 17:51:42; Megválaszolva: 2010. február 26., 17:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: