• Jobb félni.......... SZEMPROMLÉMA

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt JÚlia doktornő....az volna a kérdésem, hogyha beutaltak valakit OCT-re és tágitásos vizsgálatra, h. mennyire nem fontos a tágitásos vizsgálat,? - vagy ezt  az előzetes OCT vizsgálat dönti el?..nem akartam értetlenkedni ott. - és ha az viszonylag jó  akkor a tágitás már nem kell? ---Továbbá,: azt kérdezném Öntől, hogy mivel a  vérnyomásom ingadozó, --negativ történésekre felmegy 170-180-ra,  hogy ez a szemnyomás vizsgálatot rögtön akkor mennyire befolyásolja?  - lehetséges hogy az előző 1 hónappal mért 21-22-ről 23-24-re ugrik? Köszönettel és tisztelettel vagyok Ön iránt. Üdv. 

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! MIndkét vizsgálathoz javasolt a szembogár tágítás. A külömböző vizsgálattal nyert információ a szemfenékről teljesen más. Ezt a mellékelt képekkel is próbálom alátámasztani. A tágításos vizsgálattal az ideghártya egészen nagy területét - szinte a teljeset - lehetséges belátni, észlelni az érlefutásokat, esetleges pigentfoltokat stb. Felszíni vizsgálat - mintha látnám a domborzati elváltozásokat. Az OCT a retina rétegeit ábrázolja adott viszgálati síkok mentén, amit színkódoltan jelenít meg. Mélyebb rétegek vizsgálata - mintha a felszín alatti dolgokat észlelném. A szemnyomás alakulása inkább a diastolés (második) értéktől függ. Az emócionális, külső hatásokra történő vérnyomás kiugrás, ingadozás pedig inkább a szisztolés (első) értéket befolyásolja.


        Kérdés: 2010-02-23 21:04:02; Megválaszolva: 2010. február 23., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: