Látásromlásommal milyen irányban kellene vizsgálódni?

Tisztelt Doktornő!

Mindenek előtt köszönöm a válaszát. Azonban szeretnék még némi segitséget kérni Öntől, mivel egyrészt úgy érzem hogy nem sikerült korrekten felvázolnom látásom romlásának folyamatát és jelenlegi állapotát, illetve nem tudom hogy valóban csak ennyiről, az Ön és a kollegái által általánosan megfogalmazott diagnózisról lenne szó.
Tulajdonképpen kétségbeeseésemben kezdtem keresgélni a neten és fordultam Önhöz, mivel számtalan kollegája vizsgálatán és diagnózisán vagyok túl, de az általuk és az ön által megállapitottak alapján úgy látom, problémámra nincs megoldás, végkimenetele a vakság. Néhány félreérthető dolgot szeretnék tisztázni és szeretném ismételten kérni véleményét illetve javaslatát, hogy a továbbiakban merre induljak, kihez forduljak az előrelépés érdekében.
Az első félreértés ott van, hogy nekem nem volt soha homályos látásom, a probléma rögtön egyszemes kettőslátással indult. (az éles kép mellett megjelent egy nagyobb, kissé eltolódott halványabb kép, mindkét szememen külön-külön. Majd három,
négy és egyre több képet láttam, aminek aztán a végkimenetele, egy homályosnak tűnő, de valójában csak a sok egymásra vetülés miatti torz kép.  A második félreérhetőség talán ott van, hogy ha jól tudom, az öregszemüség nem jár kettős látással, illetve tudomásom szerint a folyamat nem ilyen rapid. (a szemem nulláról indulva, négy-öt év alatt négy és fél dioptriás lett, illetve ha egyújabb vizsgálatra mennék, akkor már bizonyosan ötös, vagy afölötti szemüvetget kapnék) Megjegyzem, nem tudom hogy jól tudom-e, de szerintem ha valóban a szemüveg lenne a megfelelő korrigálási mód, akkor valószinüleg nem kellene közel másfélszer akkorának látnom a tárgyakat szemüveggel, mint anélkül. Az viszont nem tudom sehogyan sem értelmezni, hogy szemüveg nélkül még most is ha hunyoritok, akkor képes vagyok normál szöveget elolvasni, lényegesen tisztábban látok.
Nagyon megköszönném ha adna némi támpontot, az Ön által említett "több fontos betegség"-ről, illetve az ezek által okozott elváltozásokról, azok diagnosztizálásának módjáról, mivel eddigi szakrendelői vizsgálataim kérésem és problémám részletes
ismertetése ellenére is, csupán a rutin vizsgálatokra és szemüveg felírásra terjedtek ki. Kérem, amennyiben esetleg konkrét javaslata van, intézménnyel kollegával kapcsolatban, azt tegye meg, illetve nagyon örülnék neki, ha konkrétan megírná azokat a betegségeket, kórokozókat, amelyek ilyen problémákhoz vezethetnek, hogy legalább azt tudjam, hogy milyen irányba kérjem a vizsgálódást.
Köszönettel. 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza látásromlás témában

Tisztelt kérdező! Az öregszeműség általában valóban nem ilyen rapid, mint az Ön esetében. Azért próbáltam rávilágítani, hogy az Ön esetében nem arról van szó, hogy távolra 0, 00 D a szemüveg igény és a közeli látáshoz szükséges négy-öt évenkénti 0, 5-1, 0 D erősödést kell elfogadni. Gyakori eset, hogy a gyermekkorban, fiatal korban is szükség lett volna már akár 2, 0-3, 0 D-s szemüvegre de a szemizmok nagyon jól alkalmazkodtak. A természetes fáradékonysággal együtt hirtelen nagy ütemben kezdi igényelni a szem az erősebb szemüveget. Akár olyan ütemben is, mint az Ön esetében. A szemüveg torzító, nagyító hatása az optikai, fizikai hatás természetes velejárója. Szokatlan a szemüveg viselése ezért zavaró nagyon a felnagyított kép. A "hunyorítás" során újra igénybe veszi a szemizmait és rövid időre kitisztul a kép, tud közelre fókuszálni - ugyanakkor gyorsan összemosódik, életlenné válik a kép.

A stratégiám szerint először a szemüveget kellene huzamosabb ideig hordani - arról nem írt, hogy a nagyításon túl a kettőzöttségek megszűntek-re. Másik lehetőség: megpróbálni a torzító, nagyító hatás nélküli kontaktlencse viselését (kicsit kisebb dioptria értékben) . Az öregszeműségnek valóban nem természetees velejárója a képek kettőzöttsége - többszörözöttsége. Nem említette, hogy a vizsgálatok során a szaruhártya állapotáról mit nyilatkoztak - görbülete, vastagsága, felépítése rendben volt-e. Ugyanis ennek a változása is okozhat hirtelen dioptria változásokat, torz (ritkán kettőzött) látást. A másik terület a szemlencse állapotának a precíz felmérése pupilla tágításban. A legkisebb felrakódások, szerkezeti átépülések megzavarhatják a fény útját és prizmaként működve, mint a kaleidoszkóp többszörözik a képet. Mivel még nagyon fiatal és viszonylag gyorsan alakultak ki a tünetek felvetődött bennem az anyagcsere betegségek lehetősége is.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. november 10., 17:53; Megválaszolva: 2009. november 10., 17:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon