Üvegtest leválás / bevérzés

Tisztelt Doktornő,

Nagymamám 83 éves, kb -4 dioptriás rövidlátó. Kb. 2 hónapja egy nagy fényvillanást látott, majd a kép "elsötétült előtte, és csak a látótere egyik szélén lát némi képet. Rendszeresen jár orvoshoz, ahol megállapitották, hogy üvegtest leválás történt, és ez bevérzést okozott. Az ideghártya a látottak alapján ép, de a bevérzés oly mértékű, hogy egyáltalán nem lát át a bevérzésen. Azt monták neki, hogy majd lassan kitisztulhat de nem igazán bíztatták semmi jóval. Azóta nagyon el van keseredve. A másik szemén 15 éve volt szürkehályogműtét, azon azóta is élesen is tisztán lát, ezen a szemén még nem volt műtét. Sajnos nem tudom milyen gyógyszereket szed, szédülésére évente kap 1 hétig infuziót, egyébként nem tudok semmilyen egészségi problémáról. Én relatíve olvasott vagyok a témában így tudom, hogy vitrektómiával a vérrel telített üvegtestet ki lehet szívni. A kérdésem az lenne, hogy így látatlanban körbelül milyen kockázatokkal kell számolni az ő korában? A szürkehályog gondolom azonnal jelentkezne ennyi idősen, de mivel az üvegtest nincs az ideghártyához tapadva, talán a retinaleválás kockázata nem olyan magas. Igazából majdnem mindegy is, mert ennél rosszabb ugysem lehet neki mint most, hiszen nem lát. Válaszát előre is köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza üvegtest leválás témában

Tisztelt kérdező! Ilyen esetben a bevált gyakorlat az, hogy adunk valamennyi türelmi időt a vérzés felszívődásának - kb. 3 hónap. Ha ennyi idő alatt sincs semmilyen előre lépés, változás akkor sajnos a szervezet maga nem tud megbírkózni a feladattal vagy valahonnan pótlódik a vér.

A tényleges megoldást valóban a vitrectomia jelenti szürkehályog műtéttel kombinálva. A műtét kimenete szerint a leglényegesebb kérdés az ideghártya állapota. A leírtak alapján ha az ideghártya fekszik, akkor igazában nincs veszíteni való érdemes esélyt adnunk a szemnek. (Még a műtéti kockázatot - bevérzés, ideghártya leválás stb - is mérlegelve)

Ha az ideghártya is levált akkor sajnos minimális - sőt szinte semmi  - az esély a javulásra, illetve az állapot fenntartásra.

A műtétet helyi vagy általános érzéstelenítésben végzik - érdemes erről a háziorvossal vagy szükség esetén az altató orvossal beszélni. Különös tekintettel a belgyógyászati kockázati tényezőkre.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

WEBBeteg szakértő
Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. augusztus 06., 17:28 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 17:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...