Tompalátásom van vagy sem?

Kedves Doktornő! Az alábbi szemészeti problémával állok szemben. A jobb szemem jóval gyengébb, mint a bal, ez olyan 10 éves korom körül derült ki úgy emlékszem. Akkor az egyik orvos azt mondta, hogy nem lehet rajta segíteni. Szülők kétségbeesve rohantak velem más orvoshoz… A másik szemésznél kaptam szemüveget, amit kb. 4-5 évig viseltem, de nem javult semmit a látásom. Kellett takarnom is a jó szememet, az sem segített. Az orvos úgy diagnosztizálta a betegséget, hogy születésem előtt lehetett egy gyulladási folyamat és az éleslátás előtt maradt egy kis heg. Többször rákerestem a neten a szembetegségekre és azt hittem ez tompalátás. De én tulajdonképpen teljesen „élesen” látok vele, csak mindenhol foltok vannak. Mint mikor az ember nagyon erős fény után foltokat lát, vagy rosszul lesz. A tompalátásnál nem az a tünet, hogy homályosan vagy sehogy nem lát a beteg arra a szemére? A gyengébb szememet nem is használom, a „vezérszem” veszi át a mindennapokban a szerepet. Ha fárad a gyengébb szemem, akkor kancsalítani kezd „kimegy” oldalra. Hogy melyik probléma volt előbb, ezt már nem tudom, de mintha olyan is rémlene, hogy nagyítóval néztem kiskoromba a nap felé, lehet-e azzal összefüggésben, hogy esetleg valami maradandó károsodást sikerült „összeszednem” ami valószínűleg továbbra sem gyógyítható? A jó szememmel átlag felett látok szerencsére. Tudom, hogy kérdésem nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, de nem igazán akarok „feleslegesen” újra vizsgálatokra járni, ha ezen úgysem lehet segíteni. Köszönettel: Csaba5

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza látás témában

Tisztelt kérdező!

Nagyon fontos tisztázni, hogy a  tompalátás során a szem ép, vagyis a gyenge látás magyarázatának nincs megfogható oka, anatómiai elváltozás nincs a háttérben. A tanulási folyamatba csúszott hiba.

Ha az éles látás helyén heg található az lehet régen lezajlott gyulladás maradványa, vagy esetleg amint említette a nap miatti heg is lehet. Ilyen esetben meg van a pontos oka  a rossz látásnak, de körülötte az ideghártya ép, a perifériás látás jó. Általában a heg már valóban nem gyógyítható, az éles látás helye nem regenerálható.

A leírt gondos kezelés (szemüveg, takarás stb.) azt jelenti, hogy mindent megpróbáltak a látás feljavítására.

Kontroll vizsgálatra esetleg azért lenne érdemes elmenni, mert van néhány vizsgálat amit nem lehetett gyermekkorban elvégezni (pl. érfestés) . A szemfenékről készített felvételen Ön is megláthatja  a heget. Az érfestéssel pedig az aktivitását lehetne megállapítani.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. július 30., 09:12; Megválaszolva: 2009. július 30., 09:12
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák