Kontaklencse vagy lézeres szemműtét

Tisztelt Doktor Úr! 26 éves vagyok, 5éve hordok szemüveget. Jobb szemem romlott, ezért felkerestem a szemészeti osztályt, ahol erősebb lencsét nem írtak fel, mivel 3 dioptriánál nagyobb különbséget az idegrendszer nem bír el. A következő adatokat tartalmazza a vizsgálati eredményem: Jobb: -4.75D-1.0D cyl 90 Bal: -0.25D-0.5D cyl 70 schirmer: 5 mm o.u Enyhe conj inj. Áthajlás rendben Ép cornea Nagyon zavar, hogy a jobb szememmel homályosan látok, még szemüveghasználat mellett is. Estére sokszor fáj a fejem, szúr és könnyezik a szemem. Ezért érdeklődnék, hogy a két szemem közötti nagy dioptriakülönbséget lehet-e kontaklencsével korrigálni, mivel az interneten a következőket olvastam: "Vannak fénytörési hibák, amelyekben a lencsével jobb látásélesség érhető el. Például ez segít akkor, amikor a két szem fénytörése közötti különbség három dioptriánál nagyobb, mert a két kép közötti méretkülönbséget az agy nehezen hozza szinkronba. " Esetleg gondolkodjak inkább lézeres szemműtéten?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szemműtét témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a szemészeti lézeres szaruhártya műtét végleges beavatkozás első lépésként kontaktlencse viselés megpróbálását javasolnám. A Schimer vizsgálat eredménye az alsó tartományba esik, tehát száradásra hajlamos a szeme ezért érdemes műkönny készítményeket is használni a lencse mellett. Ha beválik a próbalencse (tudja viselni, nincsenek panaszai, jól illeszkedik) akkor érdemes a további lépéseken gondolkodni.

Lehetséges, hogy szemüveg + a jobb szemen kontaktlencse kombináció vagy különböző erősségű kontaktlencse viselése a két szemen. A két lencse között lehet nagyobb dioptria érték különbség is.

A kontaktlencse segítségével megtudhatjuk, hogy mennyi a maximális látás ezen a szemen. A lézeres műtétet ráérünk ezt követően mérlegelni.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. július 14., 16:22; Megválaszolva: 2009. július 14., 16:22
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
lézeres szemműtét
Üdvözlöm dr nő/úr. Azzal fordulnék önhöz, hogy -14 és -14.5 ös a szemem.Kérdésem hogy műtéttel lehet e rajta javítani és ha lehet akkor lehet e...
Műtét előtt állok
Tisztelt Dr.Úr/Nő/! Hosszas vizsgálat után megállapítást nyert, hogy a bal szem ideghártyája egy kis helyen levált és valószínűsítik, hogy a...
Aknenormin
Kedves Doktornő/Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy az aknenormin gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből, illetve, hogy mennyit kell várni...
Lézeres szemműtétről ismét
Tisztelt Doktornő! Előző hét kedden voltam a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálaton. Még valamelyik előző válaszában írta...