Szemszárazság ízületi gyulladás miatt

Szemészorvosnál voltam, szemszárazság miatt, azt kérdezte vannak-e ízületi fájdalmaim. Vannak. Állitólag van valami ilyen betegség, csak nem az ő szakterülete, kérdezem hová forduljak kell -e ezt kezelni? Köszönettel Szőkéné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szemszárazság témában

Tisztelt Kérdező!

Valóban egy autoimmun betegségnek lehet része a szemszáradás, ez az ún. Sjögren syndroma. A szemész orvosnak egyébként akkor is ugyanaz a teendője, ha egyéb okból van a szemszáradás, mert ő csak tüneti kezelést tud javasolni, Humalac szemcseppet szoktak általában. A Sjögren syndroma egyébként nemcsak a szem száradásával, hanem kifejezett szájszáradással is jár általában, emiatt sokszor a betegek beszélni is nehezen tudnak folyamatosan anélkül, hogy innának. Ehhez társulhatnak izületi panaszok is, de azoknak is lehet egyéb oka.Igy tehát azok miatt elsősorban reumatológiai vizsgálat javasolt, bár sok helyen nem tudják a Sjögren szindrómát kivizsgálni, csak bizonyos centrumokban.

 Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. június 24., 13:03; Megválaszolva: 2009. június 24., 13:03
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok