• Zöldes szaruhártya

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Röviden összefoglalva annyit szeretnék kérdezni, hogy a szemem szaruhártyája pontosan középen szint vált: a felső rész normális fehérnek tünik, míg középtől zöldes-szürkés árnyalatú (majdnem pontosan látszik a határ) és a normálisnál véreresebb. Nemrég egy szemvizsgálaton glaukóma-gyanúsnak vélt az orvos (jobb szem romlása, fej- és szemfájás miatt voltam ellenőrzésen) és különbőző teszteket is elvégeztetett: látótérvizsgálat, szemüregvizsgálat (ha a doktor fénnyel és tükörrel való vizsgálodását annak nevezik) és szem belső nyomásának mérése, stb. A vizsgálatok eredémye nem utalt glaukómára, az orvos asztigmatizmust állapítot meg és kezeltet (illetve blepharitist is). A kérdésem az lenne, hogy a fentebb említett zöldes szin köthető-e mással össze mint glaukómával? Szükséges-e hamarabb visszamennem ellenőrzésre (kb. 2 hónap múlva esedékes a következő) vagy bővebb ellenőrzéseket elvégezni? Illetve a zöld szín akkor is glukómára utalhat, ha csak a fél szarúhártya zöldes? Egy másfajta rövidebb kérdés az asztigmatizmussal kapcsolatban: az orvosom "csak" normális szeműveget írt fel, míg sokhelyt emlegetnek speciális szeművegeket-kontaklencsét, amikkel jobban lehet korrigálni a fenti elváltozást. érdemes erről tovább tájékozodni, vagy nem minden esetben alkalmazhatók? Nagyon köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel

        WEBBeteg szakértő válasza a szemészeti vizsgálat témában

        Tisztelt kérdez?!
        Az astigmiával kezdeném: frissen feln?tt korban felfedezett kis fokú - addig nem igazán zavaró eltérést kezdetben nem kell feltétlenül korrigálni. A speciális korrekciót néha nagyon nehéz megszokni, ezért els? lépésben a sima korrekcióval érdemes kezdeni. A szemüveg viselése sokat csökkenthet az erezettségen és az egyéb panaszokon is.
        A zöldhályog gyanú esetén, ha a most elvégzett vizsgálatok rendben voltak a 2 hónapos kontroll ideális - nem érdemes s?r?bben elvégezni a vizsgálatokat. Az erezettségen kívül sárgás felrakódás is van? Belgyógyászati betegség, laborértékekben (koleszterin szint) eltérés van-e?

        Tisztelettel:

        Dr .Papp Júlia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-22 20:56:35; Megválaszolva: 2011. július 29., 08:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: