Szembetegség? Ön is ezt javasolná?

Tisztelt Doktornő! Mko.éles határú, jó színű fiz.excav.papilla, szűk artériák, telt vénák, kereszteződési tünetek, vénás lefűződések, maculatáj durva eltérés nélkül.Szemnyomás 20/21 hgmm. Fenti diagnózist kaptam a szemészeten.Szemnyomást csökkentő cseppet írtak elő. Kérdésem: Ön is ezt javasolná? Mivel állítólag ez még jó szemnyomás, és félek, hogy a látásomat tovább rontja a csepp, mivel nem olyan rég volt szemüveg csere, s most mégis úgy érzem, hogy romlott a látásom. Magasvérnyomásom is van. Tisztelettel várom szíves válaszát..

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a szemnyomás témában

Tisztelt kérdező!


Az óvatos szakmai álláspont szerint inkább szemnyomás csökkentő cseppet javasolnak még határérték alatti szemnyomás esetén is. Biztos ami biztos...
Ugyanakkor nem érdemes elkapkodni a diagnózis felállítását és egy életen át csepegtetni a szemcseppet. Látótér vizsgálat, többszöri szemnyomás mérés - provokáló teszt elvégzése mellett, csarnokzug vizsgálata stb. elengedhetelen.
Az egészen pontos szemnyomás érték megállapításához ismerni kellene a szaruhártya vastagságát és a pillanatnyi vérnyomás értéket is. A valós, tényleges szemnyomás értéket a mért értékből megfelelő korrekciós képletekkel lehet megkapni.
Másrészt ha ezekkel a vizsgálatokkal pillanatnyilag ki is zártuk a zöldhályogot, a gyanú miatt azért legalább évente kontroll vizsgálat kell.

Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. június 05., 23:53; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:49
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?