• Szem probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr!

        Gyermekem 16 hónapos és a napokban kiderült szemészeri kontrol vizsgálat során, hogy a bal szeme +1 dioptria, a jobb szeme +3, 5 dioptria. Azt javasolták, hogy horjon szeműveget. Családunkban én szeműveges vagyok, feleségem nem az.

        Kérdésem az lenne, hogy gyermekem a szeműveg viselésével kinőheti-e a szemészeti problémát, vagy ez már maradandó probléma lesz az életében. Valamint az orvos elgondolkozott, hogy adjon-e szeműveget, vagy sem. Ön mit javasol? Esetlegessen ezen szemészeti probléme nem-e műthető-e, vagy más módon korigálható-e, mint hogy állandóan szeműveget hordjon.

        Tisztelettel:

        Lécser Gábor

        WEBBeteg szakértő válasza a szemüveg témában

        Tisztelt kérdező!
        A szemészeti vizsgálat miért történt? Kancsalság vagy a családi anamnézis miatt történt. Ennyi idős korban általában kb. +2, 0 D körüli a szem fénytörése. A kicsik nem kapnak szemüveget, mivel a szem tengelyhossza 2 éves korig jelentősen nő, utána már szinte alig változik. A szemgolyó méretének változásával 2 éves korra csökken a dioptria 0 D-ra körülire.

        A szemüvegviselés azért fontos az Ön gyermeke esetén mert nagy a két szem közötti különbség és nagyon fontos, hogy nehogy tompalátó legyen a jobb szeme. Ne szaladjunk előre, a 16 hónapos korban mért értékek nem jelentik még azt, hogy felnőtt korban is ilyen erősségű szemüveget kell viselni. Műtéten még nem kell gondolkodni.

        Érdemes lenne választani egy kényelmes, stabil, könnyű szemüveg keretet, amiben szükség esetén cserélni lehet a szemüveglencsét is. Játékosan, türelmesen meg kellene próbálni rávenni, hogy viselje a szemüveget. 5-6 hónap múlva érdemes ismételten elvégezni a vizsgálatot.És ennek megfelelően módosítani a szemüveg dioptria értékét.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-24 22:44:09; Megválaszolva: 2011. október 04., 06:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.