• Gyermekkori kancsalság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Papp Júlia Doktornő!

        1-2 hónapja azt vettem észre az 5 éves kisfiamnál hogy a jobb szemét időnként befelé fordítja.Elvittem szemészetre ahol pupillatágítás után a szemfenékvizsgálaton a drnő 5 fokos kancsalságot állapított meg.A gyerek látása 100%-os,végig mindkét szemével le tudta olvasni a táblát.Felírt nekünk egy jobboldali +1,0 és egy bal oldali +1,5-ös szemüveget.Mielőtt kiváltom kérném a tanácsát.Kérdéseim a következők lennének:a gyermekem hevesen tiltakozik a szemüveg viselése ellen,kell e őt erre kényszerítenem?Milyen következménnyel járhat ha nem viseli a szemüveget?Elképzelhető e műtéti megoldás a szemüveg elkerülésére?Miért a bal szemére írta adrnő az 1,5-ös lencsét miközben a jobb szeme húz be?Ki lehet -e nőni a kancsalságot ha rákényszerítem a szemüveg viselésére?Előre is nagyon köszönöm a segítő válaszát.

        Hauzer Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező!


        A leírtak alapján nagyon kedvező a helyzet. Szerencsére kis fokú a kancsalítás, nem alakult ki még a tompalátás így takarást sem kell végezni. Ilyen kis kancsalsági szögnél nagyon mérlegelni kell érdemes-e a műtétet elvégezni.
        Az is igen kedvező, hogy + a szemüveg dioptriája, ugyanis ez segít a befele kancsalító szemeket párhuzamossá tenni - és így nagyon gyakran a szemüveg viselése önmagában megszünteti a kancsalságot.

        Az elején teljesen természetes a tiltakozás, türelemmel kitartással kell megoldani és ami nagyon fontos mindenképpen erőltetni. A szemüveg nem viselése esetén egyre gyakrabban fog kancsalítani és rögzül ez a helyzet. Érdemes hétvégén próbálni először, egészen korán reggel szinte rögtön amikor felébred, mert ilyenkor könnyebben hozzá szokik a szeme. Rajzoláshoz, filmnézéshez, könyv nézegetéshez felvenni. A dioptria erősség nem függ önmagában a kancsalítás gyakoriságával. Az idő folyamán gyakran csökken a dioptria érték - a gyerek "kinövi a szemüveget".

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-18 15:55:54; Megválaszolva: 2011. október 03., 09:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés