• Szemcsepp

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg orvos!

        Szeretném megtudni, hogy abban az esetben, ha a szemnyomás 20 hgm.körüli és erre Cosopt szemcseppet kaptam nem-e okoz további károsodást a látásban, mivel nekem nem kimondottan szempanaszaim voltak, hanem a vérnyomásom 200 körüli, amely 3 féle vérnyomáscsökkentőre sem igen akar lentebb menni, viszont mióta ezt a szert használom határozottan romlott a látásom, de nem tudom, hogy a csepptől, vagy inkább az ingadozó, de inkább magas vérnyomástól.Többször is történt szemnyomás mérés, 18-20-maximum 21 volt.

        Tisztelettel várom válaszát és köszönettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a szemnyomás témában

        Tisztelt kérdező!


        Amint Ön is írta az alapvető probléma a magas ill. ingadozó vérnyomás. Sajnos ez nagyon megviseli az ereket mindenütt a szervezetben - így a szemben is és ez gyakran okozhat látáspanaszokat, sőt kettőslátást, szemfájdalmat is.
        Mivel a a vérnyomás magas, a vért és csarnokvizet elvezető vénás érszakaszon is magas a nyomás ez visszafele hatva emeli a szemnyomás értékét. A mért szemnyomás értéket a vérnyomás két értékével (szisztolés és diasztolés) egy képlet segítségével kell "korrigálni". Nagyon magas vérnyomás esetén viszonylag nagyobb értéket kell levonni belőle.
        A legfontosabb lenne minden eszközzel a vérnyomást rendezni, emellett alapos zöldhályog irányú kivizsgálást is elvégezni: látótér, csarnokzug, terheléses vizsgálat stb.
        A Cosopt egy viszonylag erős, kombinált készítmény - első szernek, mérsékelten emelkedett szemnyomás esetén ritkán javasoljuk. A kivizsgálás után inkább egy enyhébb, egy hatóanyagú szerre lenne érdemes váltani.
         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-18 16:39:06; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: