Szemszem

Kedves doktor nő!

Kb két hete vettem észre, hogy mindkettő szemem nagyon eres, néha homályosan látok (főleg ha csak 1-1 szemmel nézek) , könnyezik és emellé tompa fej/halántékfájás is társul. Idáig sem volt ritka 1-2 vékonyabb ér, de most vagy 10-20 van és nagyobb részük vastagabb is. Azt hittem, hogy túlerőltettem a szemem, ugyanis nem ritka, ha napi 8-10 órát számítógépezek. Máskor is előfordult már, hogy emiatt homályosan láttam, bepirosodott a szemem és könnyezett is, de 1-2 nap pihentetés után elmúlt. Gondoltam, hogy most is elmúlik, ezért 1-2 napig be sem kapcsoltam a gépet, de semmi nem változott. Szemcseppet is vetettem fáradt, érzékeny szemre, de az sem segített. Múlthét szerdán elmentem szemészetre, már arra gondoltam, hogy esetleg szemüvegre lesz szükségem. Megvizsgáltak és a doktor nő azt mondta, hogy szűkebb az artériám, de kiváló a látásom, nem ilyen eredetű a problémám. Kaptam beutalót a laborba és az ideggyógyászatra. Laborban többet között a glükóz terhelést is elvégezték, hátha amiatt látok homályosan, ahol kiderült, hogy csökkent glükóz toleranciám van (éhgy. 5.2, cukros víz után 1 órára 8.3, 2 órára 8.0) . A házi orvosomnak megmutattam, de azt mondta, hogy mivel (még) nem vagyok cukorbeteg, ezért nem emiatt ilyen a látásom. Marad a magas vérnyomás, ami 4-5 éve átlagosan 145/90, de semmit nem kaptam még rá. Kérdezem én, lehetséges, hogy 4-5 év után jutott el a szervezetem arra a szintre, hogy nem "tűri" tovább ezt és valahogy reagál? Lehetséges az, hogy magas vérnyomással 4-5 év után jelentkezik ilyen probléma? Illetve ez már lehet olyan állapot, ami visszafordíthatatlan vagy ha normalizálódik a vérnyomásom, akkor helyreállhat a látásom és elmúlthat az eresség és fejfájás? Még most sem kaptam gyógyszert, mert jövőhét keddre kaptam beutalót belgyógyászatra, ahol kivizsgálnak és kapok egy 24 órás vny. mérő monitort, hogy biztosak legyenek abban, hogy valóban magas a vérnyomásom vagy csak az izgalom miatt. (Valóban magas mert örököltem is, illetve túlsúlyom van) . Kaptam cukorbetegeknek szóló diétás könyvet, ebből is betartok mindent (már 2-3 hónapja fogyókúrázok és eddig 5 kg. ment le) , de még semmi javulás. Sokszor mikor pihentetni, becsukni akarom a szemem, akkor is feszül valami és úgy érzem, ha nem nyitom ki, elszakad. És a szűkebb artéria mennyire komoly baj? Tényleg előfordulhat így 19 éves koromra, hogy megvakulok  vagy tartósan romlik a látásom vagy még visszafordítható lehet?

Elnézést a hosszú levelemért, de nagyon aggódok! Válaszát előre is köszönöm! T

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza szembevérzés témában

Tisztelt kérdező!

Úgy értelmeztem levelét, hogy a szemészeti vizsgálat nem talált kimondottan szemészeti eltérést: nincs szükség szemüvegre, szemcseppre stb. Ilyen fiatal korban nagyon komolyan kell venni ezt a vérnyomás értéket és a túlsúlyt is. Szerencsére általában a testsúly rendezése megoldja a csökkent cukortoleranciát - így igazából nem is alakul ki a cukorbetegség. De a diétát nagyon szigorúan kell tartani - amint írta Önnek idáig is szépen sikerült. A testsúly csökkenéssel a vérnyomás is mérséklődni szokott - jobban reagál a szervezet a gyógyszerekre is.

A szem érhálózata a szervezet többi erének megfelelően már mutat mérsékelt elváltozást, kanyargós lefutásúak, de szerencsére csak kis mértékben tágabbak az átlagosnál. A vérnyomás, vércukor rendezése után idő szükséges a szem ereinek a regenerálódásához. A homályos látás valóban a vércukorszint ingadozásával függhet össze. A fönti paraméterek rendezése után érdemes szemészeti kontroll vizsgálatot kérni.

Elképzelhető, hogy az erek fala ennyi idő után épültek át a magas nyomás hatására.

Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. április 29., 16:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 12:28
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák