• Szemnyomás, igényel kezelést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő,

        Édesapám részt vett menedzser szűrésen, ahol mindent rendben találtak nála, de a szemész azt mondta, hogy a szemnyomása kicsit magas: 17 és 19 hgmm, de egyébként semmilyen elváltozást nem tapasztaltak a szemében. 51 éves, távolra jól lát, +1-es olvasó szemüvege van. 1, 5 éve ugyanezen a vizsgálaton 20-as értéket mértek, de akkor sem találtak semmi egyebet. Ez mitől lehet, és mit lehet vagy kell tenni ebben az esetben. Semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem tapasztal.

        Választát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szemnyomás témában

        Tisztelt kérdező!


        A szemnyomás értéke - hasonlóan például a vérnyomás értékhez - adott tartományban tekinthető átlagosnak, "normálisnak": 12-22 Hgmm. Az értéktartomány is változik az évek alatt. Különleges helyzet az "ocularis hypertensio" helyzete, amire jellemző, hogy betegség, zöldhályog nélkül tartósan magas a szemnyomás. Mindig is sarkallatos kérdése a kezelésnek, a betegségnek. Egyrészt a mért szemnyomás mindkét esetben benne van a biztonságos tartományban, bár igaz annak a felső részénél.
        Ami javasolt ebben az esetben az évenkénti kontroll vizsgálat: látásélesség, szemnyomás mérés, szemfenék vizsgálat.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 10:40:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 09:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: