Látótér 2

Tisztelt Dr. Papp Júlia!

Köszönöm szépen válaszát előző levelemre "látótér"!

Azóta elmentem a szemészetre, de sajnos semmi komoly vizsgálatban nem volt részem! Hozzáteszem rengetegen voltak a rendelésen! Mondtam, hogy száraz a szemem és erre a Doktornő legyintett és nem figyelte a többi tünetem amit mondtam.Így belevilágított a szemembe elolvastatta a betűket (alsó 2 sor már nem ment) és azt mondta biztos a pajzsmirigy miatt száraz a szemem. Megkérdeztem (nem nézte meg) miért sárga a szemgödörnél a szemgolyóm, azt mondta nem kell azzal foglalkozni és azzal sem, hogy fáj a szemem ha oldalra nézek.

Ön említette ezt a látótét vizsgálatot, ami nem történt meg.Én, hogyan tudom kb. megállapítani, hogy baj van-e a látóteremmel?

Azóta van egy prolaktin vérvétel eredményem is(ha van köze hozzá):

prolaktin 42, 9 ng/ml   ref.t: 1, 9-25

 

Köszönettel: Gabriella

Elnézést, kihagytam előző levelemből, hogy a doktornő azt mondta a világítós vizsgálat után, hogy (alúl nem nézte meg, csak előre kellett néznem) igen kicsit sárgás a szemfehérje.És nem kell vele foglalkozni.

WEBBeteg szakértő válasza látótér témában

Kedves kérdező!

A prolaktin szint nagyon fontos, arra nem emlékszem hirtelen, hogy képalkotó vizsgálat koponya MRI történt-e vagy kapott-e már rá időpontot? A sárgás elszíneződést laborvizsgálat támaszthatja alá - pajzsmirigy hormon eltérés esetén a vérzsírok szintje (triglicerid stb.) megváltozhat. Ezt diétával vagy gyógyszerrel lehet megoldani, de már a pajzsmirigy betegség kezelése is sokat segít.

A látótér vizsgálat azért lenne nagyon fontos mert a prolaktint termelő mirigy a látópálya mentén helyezkedik el és megnagyobbodása esetén a látópályát nyomva látótérkiesést okozhat.

Gép nélküli látótér vizsgálat: két ember szükséges hozzá egymással szemben elhelyezkedve. A páciens egyik szemét tenyerével letakarja, majd a vele szemben álló orra hegyére néz mereven. Fontos, hogy ne nézzen el máshova. A vizsgáló kinyújtja mindkét kezét és a 2. és 3. ujját finoman mozgatva a kezet lassan közelíti a szélső helyzetből az orr felé. a páciensnek rögtön jelezni kell amikor észleli a mozgást a perifériás látóterében. A vizsgálat segítségével a két látótér vethető össze. Sajnos csak a nagy eltéréseket lehet a módszerrel detektálni.

Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. április 02., 22:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 09:37
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
folt a látótèrben
Üdvözlöm! Az lenne a problèmám hogy a látóteremben mindkèt oldalon ugyanott alul az orr rèsznèl van egy homályos fix folt (pacához tudnám...
szemészeti kérdes
Jó Napot Kívánok , volltam szemészeten szakrendelésen mert szemüveges vagyok máár több mint 10 éve már most alaposan kivizsgállt főorvos nő itt...
Remeg egy pont a látótérben
Tisztelt Doktor Úr! Már egy jó ideje, azt vettem észre, ha nézek előre egy kicsi pont "remeg","rezeg". Ezt a panaszt inkább sötétebb szobában...
LÁTÓTÉR KIÉRTÉKELÉSE
T. DOKTORNŐ LÁTÓTÉR VIZSGÁLATON VOLTAM BÁR NEM ÉRTEK HOZZÁ A SZEMÉSZORVOSHOZ A LELETTEL KÉT HÉT MULVA KELL MENNEM. DE MIT JELENTENEK AZ EGYIK...
Látótér
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 1 éve átmeneti látótérkiesésem volt, ez ügyben alaposan kivizsgáltak és fejfájás nélküli migrén került...