• Fáradtság, fejfájás, nyelvdagadás, szemfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő!

        Segítségét szeretném kérni alábbi problémámmal kapcsolatban!

        Jelenleg pajzsmirigy vizsgálat elött állok. A háziorvosom TSH-t nézetett ami magas lett 7,36(ref.t:0,4-4,00).Tejfolyásom van(2,5 éve nem szoptatok) emiatt most fog prolaktint nézetni.Egyéb tünet:fáradékonyság,fejfályás, dagad a nyelvem,erőnléti probléma,memória probl, menses probl.,száraz a szemem és fáj,

        Kérdésem az lenne,hogy mitől vannak / lehetnek a szem problémái? Olyan mintha oldalra nem látnék rendesen és fáj a szemem amikor oldalra nézek?Kissé homályos néha a látásom!Mitől lehet?Oldalra meddig kellene látni a szemnek ha előre nézünk?

        Alul kicsit a szemfehérje sárgásnak tűnik,és van a szemgolyóm alsó részében egy 1mm –es szürkés pötty(a fehér részen)!Ez baj?Nem vagyok szemüveges.

        Egy éve voltam szem vizsgálaton ott mindent rendben találtak,akkor.

        Köszönettel: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirirgy betegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A hypothyreosis okozhatja a tünetei egy részét.

        A prolactin szintet mindenképpen érdemes megnézni. Nem tudom milyen a súlya, de ha ön elhízott, érdemes lenne vércukorszintet is nézni, esetleg terheléses vércukorvizsgálatot is, mert a száradó szájat leggyakrabban a magasabb vércukorszint okozza.

        A szemben levő sárga rész miatt a májfunkció és a vérzsír szintek ellenőrzését javaslom.

         Dr. Fáklya Mónika

        Tisztelt kérdező!

        Nagyon fontos lenne az időben elvégzett szemészeti kontroll vizsgálat. Egy év alatt nagyon sok minden változhatott. A pajzsmirigy betegséget gyakran kíséri szemészeti elváltozás, ennek a tünetegyüttesnek a gyűjtőneve endokrín orbitopathia. Szemszáradás, a szem bepirosodása a vezető tünet. Súlyosabb formában a szemizmok gyulladása, vizenyője és az emiatti szemmozgás zavar és a tekintés alatti szemizom fájdalom léphet fel. Kettőskép is jelentkezhet, olvasási nehezítettséggel. A szemgödri zsír felszapodoása, a szövetek gyulladása miatt a szemgolyó kidülledhet.
        A szemfehérjének sárgásabb elszíneződése összefügghet a zsíranyagcsere felborulásával is ami szintén pajzsmirigy betegségben figyelhető meg.
        A homályos látás leggyakrabban a szem száradása miatt lehetséges.
        A másik fontos lépés a látótérvizsgálat elvégzése, mert a koponyán belüli hormontermelő szövetszaporulatok nyomhatják a látópályát. A nyomódás miatt a látótér egyes részei kiesnek.


         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-26 19:04:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 20., 07:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: