Könny

Tisztelt Doktor Úr/Nő, aziránt lenne kérdésem, hogy a szemész azt állapította meg, hogy anyukámnak nincs egyáltalán könnytermelése, (ezt már korábban is megállapították) de okokat nem mondtak, kérdésem arra irányulna, hogy mi lehet a könnytermelés hiányának az oka, illetőleg milyen szemcsepppet (vagy gyógyszert? ) ajánl, és hogy ebben az esetben a könnypótlót mindig használni szükséges vagy lehet/kell szünetet tartani, milyen márkákút ajánl? Másik kérdésem, hogy anyukám nem érez illatokt (szagokat) volt orrüreg ultrahangon, CT (azt hiszem agyi) és MRI-n is, de nem állapítottak meg semmit ez már 4 éve tart ez az állapot, esetleg összefügghet a kettő (mármint a könnytermelés hiámya) , milyen vizsgálatokat ajánl annak kiderítésére, hogy mi okozhatja a szagérzékelés teljes hiányát és az ízérzékelés csökkenését? Válaszát előre is megköszönve: üdvözlettel

WEBBeteg szakértő válasza könny témában

Tisztelt kérdező!

A csökkent könnytermelés miatti száraz szem nagyon gyakori jelenség. Mindenkinek egyéni kitapasztalás szükséges, hogy melyik műkönny esetleg melyek kombinációja segít. Hosszabb használat során megfigyelhető a hozzászokás is, ami miatt érdemes váltani a készítményeket. Az alkalmazás ütemét, a cseppentések sűrűségét a beteg panaszai határozzák meg alapvetően. Ha nem okoz panasz lehet csökkenteni, esetleg hosszabb-rövidebb szünetet tartani a kezelésben.

Az átlagosnál szárazabb nyálkahártyák rontják a szag és íz érzékelését. Az elvégzett vizsgálatok nagyon megnyugtatóak (ritán előfordulhat, hogy daganat okozhat hasonló tüneteket) . Fül-orr-gégészeti és ideggyógyászati kontrollt lenne érdemes elvégeztetni.

Tisztelettel:

Dr. Papp Júlia

Kérdés: 2009. március 13., 23:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 09:43
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 4-5 napja kezdődött, amikor a napon fehérrel festettem a kerítést. Egyből ezután jöttek ki a tüneteim, nem telt el...
Zoldhalyog
Tisztelt Doktor Úr! 6 éve lett lézeres szemütétem egy egyszer mert a doktor nő 28 as szemnyomast amit azóta csepegtetek és 14 re levitte az...
Szaruhártya hegesedés
Tisztelt Doktor Úr! Németországban élek életvitelszerűen. Egyik alkalommal erős fertőzés ütötte fel a fejét a bal szememen, melyre először az...
Felső szemhéj rángása
Tisztelt Doktor Úr! Egy kemény megfázásos időszak után, 2 napja váratlanul remegni kezdett a jobb felső szemhéjam. Csak mikorremegésekről van szó...
Gyermek szembetegség (árpára...
T.Doktor Úr! Lányom 4 éves. Mindkét szemén a felső szemhéjon árpa jellegű gyulladás alakult ki több,mint 8 hónapja. Gennyes volt, az egyik ürült...